U BIH oboljeli nemaju izbora: Za 35.000 eura kupio novi bubreg u Pakistanu

doktori korupcija
"Najprije sam se kod rodbine raspitivao ima li tko podudaran tko bi mi darovao bubreg. No, nisu našli podudarnost pa kad sam čuo da je bubreg moguće kupiti u Pakistanu, istoga dana sjeo sam za računalo i našao kliniku. Za nekoliko dana dobio sam pozitivan odgovor uz uputu koje pretrage moram prethodno obaviti. Nije mi bilo svejedno, no znao sam da na dijalizu više ne mogu ići", ispričao je Kovačević.

Bubreg za 35.000 eura

Sreća je, kaže, što ga kao aktivnog dugogodišnjeg sportaša u njegovu kraju dobro znaju pa su prijatelji kucali od vrata do vrata i za dva dana donijeli potreban novac. Konkretno, na račun pakistanske klinike uplatio je 35.000 eura, a ukupni troškovi, kaže, stajali su ga 50.000 eura. Znao je da je donor bubrega koji će mu spasiti život 28-godišnja Pakistanka. Koliko je za svoj pothvat dobila novca, Kovačeviću nije poznato, no zna da je ondje država tako uredila zakonske propise da svatko tko želi i ima zdrav bubreg može ga darovati.

"Svaki drugi dan bio sam dijaliziran pa još kad sam čuo da nisam jedini koji iz Bosne i Hercegovine odlazi u inozemstvo po organe, nisam dvojio ni sekunde. Danas sam zdrav čovjek, imam suprugu i dvoje djece, a na kontrole odlazim u Tuzlu svaka dva mjeseca. Osjećam se odlično", rezimirao je Kovačević za Glas Slavonije.

Hrvatska u samom vrhu prema broju transplantacija

Dok Hrvati koji žive na području BiH mogu ući na listu za transplantaciju u Hrvatskoj, ostali nisu te sreće. No, Kovačević kaže da se ondje radi na formiranju jedinstvene liste. Kovačević je sudjelovao na Godišnjoj skupštini Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika u Osijeku. Upravo je tom prilikom istaknuta pohvalna činjenica kako je Hrvatska zemlja koja je u samom vrhu prema broju transplantacija. Zahvaljujući povezivanju Hrvatske i Eurotransplanta, građani koji su na listi s pravom gaje nadu da pomoću transplantiranog organa poboljšati kvalitetu svoga života i to u roku od samo pola godine koliko se prosječno čeka na transplantaciju.