U BiH danas Dan žalosti zbog terorističkih napada u Parizu

dan zalosti
Danas će na svim institucijama BiH biti spuštene zastave na pola koplja, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

I Vlada Federacije BiH je jučer na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju ponedjeljka, 16. studenog 2015. godine, Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način Federacija BiH izražava žalost i suosjećanje s francuskim narodom nakon serije terorističkih napada u Parizu i pogibije nedužnih ljudi.

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, kaže se u Odluci Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH poziva građane da na Dan žalosti u 12.00 sati minutom šutnje, učenjem Fatihe, ili na drugi prigodan način, odaju počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, kao što će to uraditi i građani svih europskih država.

U znak žaljenja za stradalima u ovim terorističkim napadima, pred sjedištima Vlade Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru zastave su spuštene na pola koplja, odnosno jarbola, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

I Vlada Republike Srpske je jučer na telefonskoj sjednici donijela odluku o proglašenju Dana žalosti u tom bh. entitetu, u znak solidarnosti s francuskim narodom nakon terorističkih napada.

U napadima terorista u Parizu poginulo 129 ljudi, a povrijeđeno 352 od čega je 99 u teškom stanju.

FENA