U BiH 70 osoba pod istragom zbog terorizma

Jablanica, ratni zločin, Tužiteljstvo BiH, optužnica, PDV, utaja poreza, porez, porezni obveznici, Porezna uprava, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, prijetnja, Sipa, osa, ministar sigurnosti BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, organizirani kriminal, droga, pranje novca, vesna budimir, ostavka, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, Pandora, crna kronika, kriminal, optužnice, kriminal, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, ratni zločini, Tužiteljstvo BiH, crna kronika, Husein Bilal Bosnić, Sipa, sipa uhićenje, IS Islamska država, teroristi, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, terorizam, ratni zločin, procesuiranje ratnih zločina, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Aktivnosti Udarne grupe odnosile su se na strateške analize i planove djelovanja, dok su članovi Operativne grupe, koju sačinjavaju zaduženi uposlenici policijskih i sigurnosnih agencija, povezani po linijama rada, dogovarali konkretne aktivnosti na terenu.

Na sastanku je razgovarano o praktičnim aspektima rada Operativne grupe, ti bi u sljedećim danima trebale biti realizirane aktivnosti, koje će omogućiti da članovi operativne grupe, budu smješteni u istim prostorijama, u kojima će radno zastupati policijske i sigurnosne agencije iz kojih dolaze i imati izravnu i brzu komunikaciju s kolegama.

Iz Tužiteljstva BiH je najavljeno da će u sljedećim danima biti podignute još dvije optužnice za kaznena djela terorizma, zbog sudjelovanja državljana BiH na ratištima u Siriji i Iraku, priopćeno je iz te institucije.

Na sastanku je istaknuto da je evidentirano smanjenje odlaska bh. državljana na strana ratišta, kao i povratak osoba koje su bile na tim prostorima, zbog teških uvjeta boravak i opasnosti za život i sigurnost. Prema dostupnim podacima, oko 120 državljana BiH boravilo je u proteklom razdoblju na području Sirije i Iraka, određen broj je poginuo, a nekoliko desetina se vratilo u BiH i njihovo procesuiranje je u tijeku. Podignute su optužnice protiv više od 20 osoba, a taj broj će u sljedećem razdoblju biti i veći. Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, radi na istragama u 33 predmeta koji se odnose na 70 osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranja terorističke grupe, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, kaznena djela terorizma i kaznena djela povezana s terorističkim aktivnostima.

Zabrinjavajući je situacija, da se među osobama koje su sudjelovale na stranim ratišitima, procesuiraju osobe rođene 1990. godine ili mlađe od tog godišta, koje se ne sjećaju ratnih strahota u BiH, navodi se u priopćenju. Također, jedan od zaključaka je i da treba raditi na prevenciji terorizma i edukaciji mladih naraštaja, da je terorizam opasana i štetna devijacija i velika opasnost za život i sigurnost mladih ljudi. Rad Udarne i Operativne grupe nastavlja se i u sljedećem razdobljuuu pravcu saradnje unutar BiH, kao i sudjelovanje naših institucija u međunarodnim operacijama u borbi protiv terorizma, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Fena