U Banja Luci od ponoći na snagu stupa neka vrsta izvanrednog stanja

moler  , krađa navika, krađa, Banja luka, Banja luka, MUP Republike Srpske , Dragan Lukač, sds, Mladen Bosić političar, Banja luka, MUP Republike Srpske , prosvjedi u bih
U Banja Luci od ponoći na snagu stupa neka vrsta izvanrednog stanja zbog najave da će u tom gradu u subotu biti održana velika odvojena okupljanja pristaša vlasti i oporbe na kojima se očekuju deseci tisuća ljudi, a političari i najviši policijski dužnosnici u Bosni i Hercegovini u petak su iznijeli oprečne procjene o mogućoj opasnosti od ozbiljnijih izgreda i sukoba.

Odlukom posebnog kriznog stožera MUP-a Republike Srpske u ponoć stupa na snagu odluka o zabrani rada svih ugostiteljskih objekata u tom gradu, dok je trgovinama zabranjena prodaja alkoholnih pića i ta odluka je na snazi do večernjih sati.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je novinarima u Banja Luci kako postoji opasnost od izbijanja izgreda te kako raspolaže informacijama o dolasku radikalnih skupina iz Srbije, Federacije BiH pa i Hrvatske.

Te se skupine, ustvrdio je Lukač, pripremaju za obračune, uključujući nasilno zauzimanje nekih zgrada poput one u kojoj je sjedište entitetskog parlamenta.

Najavio je kako će na osiguravanju biti angažirano oko dvije tisuće policajaca te da će ‘oni uzvratiti ako budu napadnuti'.

Također je rekao da je je oporba najavila da će njezine pristaše doći u Banja Luku u 100 do 150 autobusa dok vlast svoje pristaše planira dovesti u 150 do 200 autobusa.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je novinarima u Sarajevu da su informacije o dolasku ekstremista, koje je objavio Lukač, netočne.

‘Netočno. Neka kažu koje su to skupine', kazao je Mektić dodajući kako su takve tvrdnje dio nastojanja da se oporba spriječi u organiziranju protuvladinih prosvjeda.

‘Žele zastrašiti narod da ne dođe u Banja Luku. Ja pozivam narod da dođe i na dostojanstven način iskaže sve što misli da treba', kazao je Mektić na tiskovnoj konferenciji.

Dodikov koalicijski partner i entitetski ministar Petar Đokić kazao je pak kako bi bilo najbolje odgoditi sve skupove.

‘Ulica nije rješenje, mi se bojimo da je ovo pokušaj destabilizacije RS', kazao je Đokić novinarima u Banja Luci gdje se u subotu očekuju deseci tisuća sudionika dva skupa koja su istodobno zakazali oporba i vladajuća stranka aktualnog predsjednika RS Milorada Dodika.

Mektić je kazao kako bi prosvjed oporbe bio sasvim jednostavan događaj da vladajuća koalicija nije zakazala protuprosvjed pa sada postoji opasnost od sukoba.

‘Nema nikakve logike dopusiti da se na istom mjestu i u isto vrijeme održavaju dva tako različita skupa', kazao je Mektić koji smatra da policija to nije trebala dopustiti.

Dodaje kako je očito riječ o političkoj a ne policijskoj odluci koju je donio Dodik bez razmišljanja o mogućim posljedicama. Bude li u subotu izgreda u Banja Luci, upozorava Mektić, odgovornost će u konačnici ipak snositi MUP RS.

Informacije o dolasku radikalnih skupina u Banja Luku s ciljem izazivanja nereda Mektić je nazvao ‘neviđenim glupostima' koje plasiraju politički krugovi s ciljem stvaranja atmosfere u kojoj može doći do izgreda. Kazao je i da nema niti jedne pouzdane informacije da netko dolazi u Banja Luku iz inozemstva kako bi izazvao izgrede.

Mektić tvrdi kako ni u MUP-u Srbije nemaju takvih podataka, ali je rekao da je uoči prosvjeda ipak pojačan nadzor nad granicom sa Srbijom.

Zbog straha od mogućih fizičkih sukoba političkih neistomišljenika reagirao je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej koji je pozvao oba politička bloka na otkazivanje skupova u Banja Luci.

Dodik je na to odgovorio kazavši kao će on otkazati svoj skup ukoliko to učini i oporba dok je lider SDS-a Mladen Bosić srpskom patrijarhu poručio kako se previše miješa u politiku.

Hina