Tzv. Federalna vlada vraća Prlića na čelo HT-a Mostar, a protiv njega Interpol vodi istragu?!

...Vilima Primorca, bit će predložen bivši predsjednik uprave te kompanije Stipe Prlić, i to na razdoblje do šest mjeseci.

Istovremeno, Vlada bi trebala dati sulgasnost NO-u za smjenu direktora za pokretnu telefoniju Zorana Bakule. Umjesto njega, privremeno će, na razdoblje do šest mjeseci, biti imenovana Sanja Sabljić. Ove odluke Vlade, na sjednici krajem rujna, trebao bi potvrditi NO HT-a Mostar.

U kuloarima tzv. Vlade FBiH jučer su se mogle čuti dvije oprečne priče o ovom imenovanju. Dok su jedni tvrdili kako "postoje određena protivljenja u vezi s namjerom da se za v.d. predsjednika uprave predloži Prlić", drugi su navodili kako je "problem u strankama Platforme koje nikad do kraja nisu usuglasile pitanje izmjena u upravi HT-a". Ta točka je, ipak, ostala na dnevnom redu.

Ranije su iz resornog Ministarstva, koje u ime nezakonite Vlade FBiH upravlja 51-postotnim državnim udjelom u HT-u, tvrdili kako su s predsjednikom uprave THT Zagreb Ivicom Mudrinićem utvrdili sve, pa i kadrovske promjene u HT-u. Prema važećem sporazumu o HT-u, potpisanom prije nekoliko godina, Vlada FBiH imenuje predsjednika uprave i jednog člana, a preostala dva člana uprave 40-postotni vlasnik THT Zagreb.

Vrlo je čudno da se vraća Prlića, a miče Zorana Bakulu, kada Interpol već godinu i po vodi istragu o bivšem direktoru "HT Mostar" Stipi Prliću, tehničkom direktoru te tvrtke Zoranu Bakuli, vlasniku tvrtke "SV RSA" i "3 Media" Nevenu Kulenoviću i još nekoliko osoba i tvrtki osumnjičenih za "pranje" skoro dva milijuna eura, potvrđuju dokumenata kojih je u posjedu "Glas Srpske".

Prvi zahtjev Interpola za dodatnim informacijama o Prliću i Bakuli Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH stigao je u ožujku prošle godine. U tom zahtjevu Interpola upućenom Financijsko-obavještajnim odjelima BiH, Slovenije, Hrvatske i Gibraltara navedeno je da su Prlić i Bakula osumnjičeni na osnovu izvještaja o sumnjivoj transakciji koji je podnijela Austrijska banka.

- I jedan i drugi posjeduju privatne tekuće račune u toj banci. Početkom 2008. godine na oba privatna računa uplaćen je iznos od po 170.000 eura, ukupno 340.000 eura. Mjesečni transferi za fiksne iznose od 7.500 i 9.900 eura, za svaki posebno, bili su vršeni potpuno u korist kompanije "3 Media limited", također moguće i "1.3 Media limited", Gibraltar, preko Unikredit banke u Ljubljani - navedeno je u zahtjevu Interpola upućenom SIPA.

-Istaknuto je i da je svaki put kao svrha plaćanja navedeno "prema ugovoru 24-08", odnosno "prema ugovoru 25-08", te da nije bilo registriranih isplata otkako je novac uplaćen na oba računa. Stoji i da je "posljednji kontakt s klijentima bio 2007. godine, te da "dva nositelja računa nisu reagirala na nekoliko pokušaja kontakta od strane banke".

Ilegalne uplate, vjerojatno provizije, u vezi su sa poslovnim aktivnostima "HT Mostar", pa nije isključeno nelegalno bogaćenje dva člana direkcije - stoji u zahtjevu Interpola.

Po tom zahtjevu SIPA je 15. ožujka prošle godine MUP-u ŽZH naložila provjeru operativno-sigurnosnih podataka o Prliću i Bakuli. I taj dokument u posjedu je "Glasa Srpske".

Kako ništa nije urađeno, prošireni zahtjev Interpola Slovenije u BiH je ponovo stigao 11. travnja ove godine i proslijeđen je županijskim MUP-ovima.

Skupina dioničara "HT Mostar" sredinom lipnja prošle godine podnijela je prijavu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića, te protiv bivšeg predsjednika NO HT-a i UO FTV-a Slave Kukića, urednika i novinara emisije "60 minuta" FTV-a Bakira Hadžiomerovića, Sanjina Bećiragića i Zvonimira Jukića.

U prijavi dostavljenoj Tužiteljstvu BiH, SIPA, USKOK-u i njemačkoj policiji navedeno je da se radi o zločinačkom udruženju od 12 osoba i tvrtki koji su pronevjerili 100 milijuna KM u "HT Mostar".

U "HT Mostar" "Glasu Srpske" rečeno je da je ponovo otvorena mogućnost imenovanja Stipe Prlića za direktora te tvrtke, kao provjerenog kadra SDP-a BiH. Vlada FBiH nedavno je na razdoblje od 60 dana imenovala novog predsjednika NO i svih pet članova tog tijela kako bi vratili Prlića na čelo HT-a.

Kulenović i njegova tvrtka "3 Media" osumnjičeni su da su preko transakcijskog računa društva "3 Media" kod Unicredit banke Ljubljana, od 30. lipnja 2008. do 16. veljače 2010. oprali 1. 947.192 eura.

Interpol navodi da su doznake "3 Media" izvršile tvrtke iz BiH: SV RSA (također Kulenovićeva tvrtka), Mreža plus, Pink BH, Ujedinjeni mediji i UFA Media.

- S tog računa ukupno je doznačeno 440.127 eura osobama koje su upravljački ili vlasnički povezane s navedenim društvima: Nevenu Kulenoviću, Darku Aleksiću i Anisu Kadriću, a preostala sredstva od 1.507.065 eura doznačena su Nijazu Graciću, Stipi Prliću, Edinu Nuhiću, Rusmiru Nefiću, Sanjinu Kulenoviću, Zoranu Bakuli i Branku Kotarcu - piše u novom zahtjevu Interpola.

(Oslobođenje /Glas Srpske)