Tvrtke radnike ne smiju testirati na poligrafu

radnici

... od uprave kompanije, ombudsmeni podsjećaju da ovakva praksa ima elemente mobinga jer dovodi do uznemiravanja radnika i izazivanja osjećaja nesigurnosti i straha u radnom kolektivu, piše Večernji list BiH.

Istim povodom, ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su početkom 2015. godine izdali preporuku upravi ove kompanije da poduzme sve neophodne mjere kako bi iz svoje poslovne prakse uklonila ovakve radnje.

U specijalnom izvješću koje je pripremljeno istim povodom, a koje je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, ukazano je da je poligrafsko testiranje iskorišteno kao metoda postizanja discipline radnika, mimo Zakona o radu i drugih općih propisa koji reguliraju oblast radnih odnosa.

Ombudsmani, još jednom, podsjećaju da gospodarska društva ovakvog kapaciteta moraju s posebnim stupnjem odgovornosti tretirati prava zaposlenih jer se radi o ostvarivanju važnih egzistencijalnih prava, te prekinuti ovakvu i slične prakse u odnosu uprave prema radnicima, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Almedina Karić, savjetnica za komunikacije i međunarodnu suradnju Ureda obmudsmana za ljudska prava u BiH.

Inače, ovo je samo jedan od primjera kršenja prava radnika u Bosni i Hercegovini. Sindikati su sve tiši u svojim zahtjevima jer njihove vođe su uglavnom vezani za određene političke opcije. Sve to u konačnici osjete radnici na svojim leđima, odnosno, konstantno im se smanjuju prava, te se kršenjem zakona poslodavca u pravilu ne kažnjava.

Reakcija obudsmana govori kako je potrebno još mnogo toga učiniti da bi radnici u BiH imali bolju zaštitu. Možda zaštita postoji kroz slovo zakona na papiru, ali u praksi se iznimno rijetko provodi u djelo.