Tvrtke kažnjene s 5,7 miliona KM, u Mostaru odjave kafić i prijave udrugu ljubitelja kanarinaca

porez, inspekcija, Čitluk, Međugorje, blokada, javna poduzeća, inspekcija, porez, Hercegovina, Midhat Arifović, Porezna uprava, Porezna uprava, inspektori, uskok, utaja poreza, inspekcija, federalna inspekcija, Sportska inspekcija, Porezna uprava, Porezna uprava, porezni obveznici, porezni dug, Međugorje, porez, inspektori, inspekcija, Porezna uprava, inspektori, inspekcija, zapečaćeni objekti, Zakona o fiskalizaciji, Porezna uprava FBiH, Porezna uprava FBiH, rad na crno
Ariva/Ilustracija
Kako su za Nezavisne novine kazali u federalnoj Upravi za inspekcijske poslove, učinak akcije je i više od 5.300 novoprijavljenih radnika, što smatraju pozitivnim s obzirom na to da je u ovom razdoblju uglavnom trend opadanja broja prijavljenih radnika.

Muhamed Pašukanović, glavni federalni inspektor rada, istakao je da su od ukupno kontroliranih oko 15.000 tvrtki prekršajni nalozi izdani za čak trećinu ili oko 5.500 njih, a zapečaćeno je više od 100 objekata, između ostalog nelegalnih pilana, te ugostiteljskih i trgovačkih radnji.

"U 168 slučajeva je naloženo otklanjanje nedostataka. U 607 slučajeva izrečena je privremena zabrana rada, s tim da je 125 objekata zapečaćeno pretežno u Sarajevu, Mostaru, te Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj županiji, gdje su problem uglavnom nelegalne pilane. U Sarajevu je karakterističan nelegalan rad ugostiteljskih i trgovačkih objekata i problem tržnica", kazao je Pašukanović.

Naglasio je da je u Mostaru problem što, na primjer, odjave kafić i prijave udrugu ljubitelja kanarinaca koje, pak, nastavi da obavlja ugostiteljski posao.

"Ta pojava je u Mostaru eskalirala. Međutim, najveći dio nakon naše kontrole je pribavio rješenje opet za ugostiteljsku radnju", dodao je Pašukanović.

Rekao je da je tijekom akcije od sredine listopada do sredine prosinca kontrolirano oko 41.130 radnika, od čega ih je 2.651 zatečen da radi na crno.

"To je poražavajuće jer smo najavili kontrolu. Htjeli smo da se svi pripreme, da reguliraju status. Cilj nam je ovo dovesti u red, a ne naplatiti kaznu. Po nalogu inspektora prijavljena su 844 radnika", rekao je Pašukanović.

Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, naglasio je da povremene pojačane kontrole ne rješavaju problem rada na crno, ni fiskalizacije, nego je potrebno kontrolirati 24 sata dnevno 12 mjeseci godišnje i to sve firme.

Kada je u pitanju fiskalizacija, u 561 slučaju firma nije posjedovala fiskalni uređaj, dok ih 1.244 nije izdavalo račune.

"Mi i županije treba da nastavimo kontrolu i posebno da se povežemo sa Poreznom upravom FBiH da signaliziraju kad se izvrše odjave radnika kako bi se efekat zadržao", napomenuo je Pašukanović.

Tomislav Kvesić iz Službe za odnose s javnošću Zavoda PIO FBiH rekao je da će mogući učinci akcija biti vidljivi najranije u siječnju, kada i ako novoprijavljenim radnicima budu isplaćivane bruto plaće.

"Zasad možemo tek reći da će prihodi u prosincu za nešto više od jedan odsto biti veći nego što je to bilo u prosincu protekle godine", dodao je Kvesić.

Na pitanje da li je u periodu trajanja ove akcije primijećena poboljšana naplata poreza i doprinosa i povećan broj prijavljenih radnika, iz Porezne uprave FBiH su kazali da ne mogu govoriti o aktivnostima uprava za inspekcijske poslove.

Podsjetili su da su oni od sijećnja do prosinca ove godine u 9.829 kontrola zatekli 1.925 neprijavljenih radnika, zapečatili 706 objekata i izdali 6.775 prekršajnih naloga u visini kazne od oko 10,7 miliona KM.