Tvornica duhana Rovinj optužila BiH da je raj za šverc cigareta

Jučerašnjom izjavom da je BiH najveći izvor cigareta koje se prodaju na ilegalnom tržištu u Republici Hrvatskoj, predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj Davor Tomašković bacio je rukavicu u lice inspekcijskim službama, graničnoj policiji s obje strane granice.

U izjavi za banjolučke medije čelnik Uprave spomenute tvornice duhana kazao je da krijumčarenje cigareta iz BiH u Republiku Hrvatsku cvjeta zbog različitih cijena cigareta.

Ronhill u BiH 2,5 KM

“Kada je cijena kutije ronhilla u Hrvatskoj 2,5 eura na kiosku, a u BiH 2,5 KM, odnosno upola manje - to stvara prostor za ilegalnu trgovinu, čiji se interesi mogu uklopiti u tu razliku od 50 posto u cijeni”, ustvrdio je Tomašković podsjetivši kako je granica između RH i Bosne i Hercegovine duga i prilično propusna. Također je ustvrdio da cigarete iz BiH ne dolaze nužno organiziranim kanalima krijumčarenje nego u velikom broju i maloprodajnom kupovinom građana koji prelaze granicu kako bi kupovali jeftinije, pa te proizvode sasvim legalno, jednu ili dvije šteke, prenesu u Hrvatsku i plasiraju na ulici ili tržnici. Kako je napomenuo, u Hrvatskoj je 2009. došlo do naglog rasta poreza i cijena pa se to odrazilo i na veliki porast ilegalnog tržišta, piše večernji list.

U BiH niže carine

U Upravi TDR-a tvrde da razliku u cijeni njihovih cigareta u RH i BiH diktira trenutačna direktiva EU-a o poreznom opetrećenju na 1000 cigareta u visini od 64 eura. “U BiH je trenutno manje od pola tog iznosa, a 90 eura je nova direktiva koja se do 2014. odnosi na zemlje članice EU-a. Druge zemlje koje još nisu u EU imat će neka prijelazna razdoblja”, rekao je Tomašković.

večernji list