Tužiteljstvo utvrdilo da nije bilo nezakonitosti u poslovanju BH Telecoma

... s naglaskom na nabavci mobilnih i fiksnih telefonskih aparata namijenjenih za prodaju korisnicima u sklopu različitih paketa usluga i dodjeli donacija pravnim osobama, saopćeno je iz ove kompanije.

Tužiteljstvo je 7. ožujka okončalo istražni postupak protiv više osoba iz rukovodstva BH Telecoma.

Nakon detaljno provedene istrage, Ž/K tužiteljstvo Sarajevo utvrdilo je da nije bilo nezakonitosti u radu BH Telecoma te je donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv svih prijavljenih osoba, s obzirom na to da nije utvrđeno postojanje obilježja kaznena djela iz navoda kaznene prijave.

Istraga u ovom slučaju pokrenuta je nakon što je Finansijska policija FBiH, nakon opsežnih istražnih radnji provedenih u periodu siječanj - lipanj 2009. godine, Ž/K tužiteljstvu podnijela kaznene prijave protiv više osoba iz rukovodstva BH Telecoma zbog navodno počinjenih kaznenih djela -nesavjestan rad u službi iz člana 387. Kaznenog zakona FBiH, odnosno nanesene štete Društvu u većem materijalnom iznosu,

Inače, ranije je iz BH Telecoma više puta saopćeno da je poslovanje Društva u potpunosti u skladu sa zakonima, a naročito u pogledu primjene Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, te da je nabavka telefonskih aparata i dodjela donacija pravnim osobama vršena na ispravan i zakonit način, navodi se u saopćenju.

(Fena)