Tužiteljstvo iznijelo završne riječi u predmetu „Kaplan i ostali“

samir kaplan, Neredi, Stolac, K. Perić, salmir kaplan, salmir kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović, vijesti

Nakon više odgoda u studenom i prosincu danas je na Općinskom sudu u Čapljini održan glavni pretres u predmetu „Kaplan i ostali“. Završne riječi iznio je postupajući županijski tužitelj Spomenko Jukić. Između ostalog, na sudu je kazano da su Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović nanijeli štetu državi, poremetili odnose u lokalnoj zajednici, udruženo rušili izborni proces, uzimali pravdu u svoje ruke, te su za njih tražene zatvorske kazne.

Govoreno je i o samom postupku, tijekom kojeg su prihvaćani svjedoci i dokazi koji nisu imali slabe ili nikakve veze sa optužnicom. Obrana bi svoj dio posla trebala zaključiti 7. siječnja, kada je planirano njihovo iznošenje završnih riječi. Do sada se temeljila na tome da je trojka bila revoltirana navodnim izbornim manipulacijama. Proces je u listopadu ušao u svoju četvrtu godinu.

Neredi u Stocu su se dogodili u listopadu 2016., kada je gore spomenuta trojka u orkestriranoj akciji prekinula izborni proces, pokupila i pobacala izborne kutije, fizički napala Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića. Salmiru Kaplanu, koji je u to vrijeme bio kandidat za načelnika na ponovljenim izborima nije bila dozvoljena kandidatura, te je svoje birače pozvao da glasuju za stolačkog Komšića – Matu. 2016., pa i godina poslije, bile su najteže poslijeratne u gradiću na Bregavi, jer se godinama građeni suživot u jednodnevnim neredima zaoštrio kao netom iza rata.

Uz „Kaplana i ostale“ vođen je i niz drugih predmeta, a vezano uz stolačke nerede. Glavnim nositeljima istih, trojki koja je 2016. bila okupljena u Inicijatici za Stolac, presuda ipak dogodine, kako je Hercegovina info nedavno i predvidjela. Dogodine i presuda i novi lokalni izbori u BiH. Kako će se jedno odraziti na drugo i na Stolac ostaje vidjeti.

K.Perić