Tužiteljstvo BiH uskoro podiže optužnicu za teroristički napad na Ambasadu SAD

Mevlid Jašarević, teroristički napad, vehabije, Sarajevo, Mevlid Jašarević, teroristički napad, oporuka, vehabije, terorizam, teroristički napad, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Sarajevo, amerikanci, BIH, dušmani, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Mevlid Jašarević, suđenje, sud bih, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Mevlid Jašarević, plač, majka, Mevlid Jašarević, terorizam, Mevlid Jašarević, optužnica, sud, terorizam, Mevlid Jašarević, Mevlid Jašarević, sud bih, zatvor, Mevlid Jašarević, teroristički napad, Vjekoslav Vuković , terorizam
... Tužiteljstva BiH, koji vodi istragu u ovom slučaju.

Sud BiH, naime, 30. siječnja produžio je pritvor Mevlidu Jašareviću, Munibu Ahmetspahiću i Emrahu Fojnici na tri mjeseca, dok su Dini Pečenkoviću izrečene mjere zabrane.

Izvješće FBI-ja

- Neće biti produžena mjera pritvora, jer ćemo sigurno do njegovog isteka podići optužnicu - kazao nam je Čampara.

Iako nije želio komentirati detalje, postignut je veliki napredak u istrazi, koja je, navodno, pri samom kraju. Uz to, Tužiteljstvo još čeka izvješće FBI-ja, čiji su istražitelji obavili uviđaj nakon napada na Ambasadu.

S druge strane, jučer je zasjedala zajednička Komisija Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost BiH, na kojoj se nakon četiri mjeseca trebalo raspravljati o izvješću Ministarstva sigurnosti BiH o terorističkom napadu na Ambasadu SAD. No, rasprava je odgođena zbog izostanaka predstavnika Granične policije BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Ministar Sadik Ahmetović pročitao je izvješće, zbog kojeg su pojedini članovi Komisije negodovali, komentirajući da su sve već saznali iz medija. Osim prepričanih detalja samog napada, odranije poznatih javnosti, u izvješću je navedeno da je Granična policija evidentirala da je Jašarević 12 puta prešao granicu od 5. svibnja 2010. do 16. kolovoza 2011. godine, od kojih četiri prelaska nisu elektronski zabilježena.

U BiH se zvanično preselio 16. svibnja 2011. godine, kada je sa suprugom Mirelom Demirović došao živjeti u Gornju Maoču, gdje je boravio u kući Dine Pečenkovića, jednog od osumnjičenih za napad na Američku ambasadu.

Inače, OSA je i prije napada na Ambasadu raspolagala određenim saznanjima o osumnjičenom Mevlidu Jašareviću zvanom Abdurahman, zbog čega je u veljači 2011. godine uvršten na "watch" listu, koju čine sigurnosno interesantne osobe, za koje je potrebno evidentirati prelazak državne granice. Zanimljivo je da podaci OSA-e potvrđuju informacije koje je "Avaz" detaljno objavio nakon terorističkog napada.

Još 2005. godine, naime, Jašarević je osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva i krađe 100.000 eura. Nakon odslužene kazne protjeran je iz Austrije u Srbiju. Tijekom 2010. policija ga je privela u Novom Pazaru zbog posjedovanja noža i kretanja u blizini skupine diplomata i ambasadorice SAD u Srbiji.

Kontakti u Hadžićima

Prema podacima OSA-e, Jašarević je sljedbenik ekstremnijeg pravca vehabizma koji u BiH propagiraju Nusret Imamović iz Gornje Maoče, koji je bio uhicen u akciji "Svjetlost", i njegovi najbliži saradnici. Zanimljivo je da je u izvješću naglašeno srbijansko porijeklo Jašarevića, rođenog u Novom Pazaru. Inače, u Gornju Maoču Jašarević je dolazio obično sa selefijama iz Srbije.

Jašarević je, između ostalog, početkom svibnja 2010. prisustvovao druženju selefija u mesdžidu otvorenom za sljedbenike selefizma u zaseoku Čande, pored Gornjeg Rahića, gdje je došao u društvu pripadnika tog pravca iz Beograda, Prijepolja i Novog Pazara.

Prema operativnim podacima OSA-e, Jašarević je tijekom ramazana 2011. boravio u Hadžićima kod Sarajeva. Inače, Jašarević je tijekom dolazaka i kasnijih boravaka u Gornjoj Maoči slovio za povučenu osobu koja se, prema podacima obavještajnih agencija, ničim nije izdvajala i skretala pažnju na sebe.

Uživao podršku Nedžada Balkana!

Prema podacima OSA-e, Jašarević je selefizam počeo prakticirati tijekom 2008. i 2009. godine prilikom boravka u Beču.

Operativni podaci pokazuju da se on intenzivno družio sa sljedbenicima selefizma porijeklom iz Sandžaka te da je ova grupa uživala veliko povjerenje Nedžada Balkana, "lidera jednog radikalnijeg pravca selefizma (tekfir) u Austriji, inače jednog od njegovih začetnika, koji je utjecaje ostvario i van Austrije, pa i prema BiH".

U Gornju Maoču došao sa suprugom selefije iz Zemuna

Jašarević je, prema podacima OSA-e, od 3. do 8. siječnja 2011. godine prisustvovao zimskoj medresi koju je organizirao i vodio Nusret Imamović, vođa selefijske (vehabijske) zajednice u Gornjoj Maoči, a kojoj su prisustvovale i selefije iz inozemstva. U Gornju Maoču Jašarević je tada došao u društvu supruge jednog od radikalnih selefija iz Zemuna.

Dan prije završetka zimske medrese, Imamović je organizirao sastanak s
predstavnicima pojedinih selefijskih džemata iz regije i dijaspore kojem su, kao predstavnici džemata iz Novog Pazara, prisustvovali Jašarević i još jedna osoba. Tom prilikom su referirali i o stanju u Novom Pazaru.

Dnevni avaz