TUŽITELJSTVO BiH Podignuta optužnica zbog utaje poreza od 673.827 KM

TUŽITELJSTVO BiH Podignuta optužnica zbog utaje poreza od 673.827 KM

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Miroslava Vrljička, rođenog 1963. godine u Kiseljaku, državljanina BiH i Hrvatske, Vjekoslava Bošnjaka, rođenog 1964. u Fojnici, državljanina BiH i Hrvatske, kao i protiv pravnog subjekta Trgotank d.o.o. Fojnica, čiji je direktor i odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja Miroslav Vrljičak, a u svojstvu opunomoćene osobe Vjekoslav Bošnjak.

Prema navodima optužnice, Miroslav Vrljičak, u svojstvu direktora i odgovorne osobe bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrirane djelatnosti u Trgotanku d.o.o. Fojnica i Vjekoslav Bošnjak u svojstvu opunomoćene osobe pravnog subjekta u svim pravnim poslovima, terete se da su u razdoblju od mjeseca kolovoza 2009. do travanja 2013. godine, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetili proračun institucija BiH u ukupnom iznosu od 673.827,87 KM, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Oni se terete da su pribavili dokumentaciju lažnog sadržaja, i to lažne fakture navodnih dobavljača te u poslovnoj evidenciji za navedeno razdoblje nisu iskazali stvarni promet, odnosno nisu obračunali i platili porez na dodatnu vrijednost, već su prikazali fiktivan promet u cilju izbjegavanja plaćanja PDV-a, na direktnu štetu po proračun BiH.

Trgotank d.o.o. Fojnica se tereti da je raspolagao protupravno ostvarenom imovinskom koristi koju su ostvarili optuženi Vrljičak i Bošnjak.

Optuženi Vjekoslav Bošnjak i Miroslav Vrljičak terete se za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. KZ-a BiH, u vezi sa stavom 1. i članovima 29. i 54., a Trgotank d.o.o. Fojnica krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 29., 54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.