Turska pozvala SDP i SDA na ‘bošnjačko jedinstvo’

Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP, SDP BIH, sda, Turska, SDP BIH, sda, koalicija, Vijeće ministara, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, borba, sdpbih, SDA BIH, platformaši, platformaši, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, BIH, platformaši, koalicija, raspad, SDA BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BIH, SDA BIH, SDA BIH, SDP BIH, federalna vlada, sda, SDP BIH, oporba, platformaši, SDP BIH, SDA BIH, koalicija

Značaj jedinstva

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je, nakon sastanka s turskim šefom diplomacije, izjavio da mu je Davutoglu “ukazao na značaj jedinstva bošnjačkih političkih snaga kao što su SDA i SDP BiH”. Prema njegovim riječima, Davutoglu je rekao da u tom smislu treba raditi na jednom kosturu buduće koalicije kako na entitetskoj, tako i na državnom razini. Osim što je skandalozno da se ministar druge države miješa u formiranje vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, indikativno je i otvoreno svrstavanje SDP-a među bošnjačke stranke. Uz to, i medijska izvješća sa sastanka Davutoglua s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom pokazuju kako je “multietnički SDP” postao glavni adut Turske za jedinstvo Bošnjaka. Sve donedavno Lagumdžija se zgražavao nad turskim arbitriranjem među bošnjačkim političarima. Ne tako davno odbijao je i samu pomisao da se pod turskim pokroviteljstvom sastaje s Harisom Silajdžićem i Sulejmanom Tihićem. Izborni uspjeh mu je očito ulio dodatno samopouzdanje, pa sada, kako to dobro primjećuju neki domaći analitičari, pokazuje svoje pravo lice. U takvim okolnostima ni jačanje turske uloge u BiH nije mu neprihvatljivo.

Izborni inženjering

Štoviše, umjesto s onima koji su zadobili povjerenje hrvatskog i srpskog biračkog tijela, Zlatko Lagumdžija se upušta u razgovore s Davutogluom o formiranju vlasti u BiH. Zbog svega toga ne treba ni čuditi što je SDP iskoristio Hrvate iz svojih redova kako bi dovršio priču o nezapamćenom izbornom inženjeringu u BiH. Njihovim kandidiranjem na listama za županijske skupštine Zlatko Lagumdžija je pripremio teren za “osvajanje” Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

izvor: večernji list