Turistička zajednica angažirala privatne ‘utjerivače dugova’

Istina, ja zakonski dugujem taj novac koji sam ranijih godina uplaćivao, ali prošlu nisam, jer sam zbog recesije imao druge prioritete − priča mi Baković.

− A tom sam neznancu u telefonskom razgovoru kazao da s nepoznatim ljudima ne želim razgovarati, te da u ovom slučaju nisu kompetentne privatne zaštitarske tvrtke, nego državne inspekcije. A čovjek me prijetećim glasom upozori kako mi je pametnije uplatiti dug nego imati neugodnosti. To sam doživio kao prijetnju, pa sam porazgovarao s nekoliko poslovnih ljudi u županiji. Kad su mi potvrdili da su i oni dobili slične prijetnje, odlučili smo o svemu obavijestiti policiju, odnosno županijskog ministra Filipa Zrnu.

− To je zaista nedopustivo − kazao mi je ministar Filip Zrno.

Mi smo napravili uvid i o svemu izvijestili Tužiteljstvo. Zakon poznaje samo državne institucije koje su odgovorne za provođenje zakona i sankcije ako se ti zakoni krše. U ovom slučaju to su inspekcijske službe, a ne neke privatne zaštitarske tvrtke. Kao što novinarska etika nalaže, nazvao sam i Slavu Jukić, predsjednicu Turističke zajednice HB županije, za koju se drži da je angažirala privatne zaštitare za utjerivanje dugova.

− Kao prvo, oni jesu privatna tvrtka, ali nisu zaštitari, nego posrednici − nervozno me upozori Slava.

LRC inženjering pruža ovakve usluge u svim županijama. I sad se naši našli pametni. Zato i jesmo najnerazvijeniji uz Goražde. I nakon ove nepotrebno stvorene atmosfere, mi smo s njima raskinuli ugovor. Ali, morate znati da Turističkoj zajednici malo tko plaća zakonsku članarinu i boravišnu taksu. A naša inspekcija ništa ne radi. Samo primaju plaće i šuruju s našim dužnicima.

Od čega ćemo mi živjeti i raditi? Tu smo, dakle. BiH, napose Federacija, došla je do jedinstvenog modela naplaćivanja dugova državi preko privatnih zaštitara. To je neviđen način borbe protiv recesije i nezaposlenosti. Zaposliš inspektore, a njihov posao povjeri se privatnicima.

Jer, inspektora se nitko ne plaši. A kad priprijeti duboki glas ćelavog zaštitara, ima da umre govno u dužniku. A vlasnik LRC inženjeringa, posredničke, a ne zaštitarske tvrtke, zacijelo ima moćne zagovornike u vlasti. Slava veli da su ovih dana raspisali natječaj za još dva djelatnika.

O tome ću obavijestiti rodijaka Manju, upravo se vratio iz zatvora gdje je dotjerao liniju sa 150 na 120 kila. On bi svojim stasom i glasom mogao utjerati beha štedišama i dug Ljubljanske banke.

slobodna dalmacija