Tunel ispod mora umjesto Pelješkog mosta?

Na prvom sastanku Savjetodavnog odbora ovg tjedna u Zagrebu, koji su imenovali Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske, raspravljalo se i o mogućim opcijama tj. projektima te je, kako piše Dnevni avaz, jasno naglašeno da BiH neće pristati na izgradnju Pelješkog mosta ako to bude jednostrana korist Hrvatske, prenosi seebiz.eu.

Prezentirano je i sedam opcija za rješavanje pitanja neumskog koridora, a neki tvrde da je projekt "Jadranski tunelski mostovi" jedan od najjeftinijih i najprihvatljivijih za obje strane. Kako je potvrđeno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, upoznati su s projektom i nemaju nikakvih zamjerki na njega.

Projekt je prezentiran i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske te je uvršten kao jedna od opcija studije izvodljivosti koju radi kompanija STTE Consortium. Ova studija trebala bi pokazati koja od opcija je najprihvatljivija.

- Projekt "Jadranski tunelski mostovi" uvršten je u moguće opcije. BiH je vrlo zainteresirana za realizaciju ovog projekta - kazali su iz Ministarstva prometa BiH.

Rino Jelić, glavni menadžer zadužen za promoviranje i koordiniranje poslova u vezi s "Jadranskim podmorskim tunelskim mostovima" je naglasio da bi kompletan tunel s izgradnjom koštao 78 milijuna eura, što je najmanje tri puta jeftinije od svih drugih ponuđenih rješenja.