Tuđman: U EU BiH vide kao državu koja nije samoodrživa, potreban je novi model

Tuđman: U EU BiH vide kao državu koja nije samoodrživa, potreban je novi model
Komentirajući prijetnje ratom koje dolaze iz političkog Sarajeva Tuđman je u intervju Večernjem listu kazao kako se s racionalnoga stajališta može reći kako oni koji prijete ratom nemaju argumente za ono što bi željeli ostvariti.

-S druge strane, moramo naučiti iz vlastite povijesti da ni jedna sila hegemonije nije dugo trajala. Prema tome, ono što se ratom želi ostvariti nema šanse ni budućnosti na ovim prostorima. Oni koji zagovaraju ili provode tu politiku sigurno nemaju budućnosti, kazao je.

Upitan kako vidi budućnost BiH dr. Tuđman je kazao kako lideri moraju osigurati da država bude stabilna. A stabilnosti neće biti bez suverenosti sva tri naroda.

-Ni jedan narod ne smije osjetiti da ga ostala dva na bilo koji način ugrožavaju. Mora se riješiti pitanje Izbornog zakona, pravo na javnu televiziju na svome jeziku svakog konstitutivnoga naroda i druga slična pitanja. Dok se to ne riješi, neće biti stabilne BiH. Pogledajte druge federalne države, sve su riješile ta pitanja i te zemlje imaju budućnost. Uzmite primjer Belgije, Švicarske, ali, ako želite, i Njemačke, Amerike i Rusije koje su zajednice regija ili neovisnih država. Svi su oni našli model kako živjeti u miru i napredovati. Ključni problem BiH nije u teritoriju, nego u pravu na suverenost i konstitutivnost triju naroda, smatra dr Tuđman.

On smatra kako se i u BiH konačno mora govoriti o modelu države koji će biti funkcionalan. Svi koji to ne zagovaraju, po njegovu mišljenju, ne žele opstanak BiH kao države u budućnosti.

Bošnjački političari posljednjih su dana izrekli mnoge teške poruke RH zbog Pelješkoga mosta.

- To su poruke koje su ostatak hegemonističkih pretenzija i, jednostavno, odbijanja svakog suživota, ne samo s Hrvatima u BiH nego i s Hrvatskom kao susjednom zemljom na koju BiH treba biti prirodno naslonjena. Sama argumentacija bošnjačkih političara besmislena je. Taj most je svojim gabaritima isti kao oni u Istanbulu koji spajaju Europu i Aziju. Ispod njih prolaze najveći brodovi bez problema. Tako će biti i na Pelješcu. Sve ovo odraz je hegemonističkih pretenzija te politike prema drugima i tu se negira suživot u cijelosti, ističe Tuđman.

On vjerujem da će zagovornici tog političkog programa koji ne nudi budućnost odustati od svojih stavova.

-U EU vide BiH kao državu koja nije samoodrživa i to treba mijenjati. Bošnjaci moraju izabrati vodstvo koje će otvarati puteve suživota i zajedništva, a ne inzistirati na sukobima koji produbljuju krizu. Život će ih natjerati tražiti rješenja. BiH, kao i RH, ostaje bez stanovništva, tako da bi tijekom određenog broja godina moglo doći do situacije da jednostavno nema ljudi koji će servisirati osnovne potrebe društva, a kamoli pratiti politike podjela koje sada pojedinci pokušavaju provesti. Samo suradnjom možemo svi napredovati. Svaki drugi put vodi nas u nove probleme, upozorio je dr Miroslav Tuđman u intervju Večernjem listu.