Trošarine se povećavaju samo za biogoriva, za 0,15 KM se povećavaju cestarine

Trošarine se povećavaju samo za biogoriva, za 0,15 KM se povećavaju cestarine

... u kojem su, uz suglasnost svih relevantnih sudionika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izmijenjeni prijedlog s pratećim poboljšanjima je usuglašen na razini ministara financija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konzultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva/autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva/cesta.

Set zakona o trošarinama je upućen u daljnju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicijskog cklusa u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na teritoriji čitave BiH, što bi vidilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih gospodarskih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranja novih radnih mjesta, priopćeno je iz Vijeća ministara.