Troje uposlenika UIO BiH oštetili državu za 794.000 KM

Optuženi se terete da su, u svojstvu uposlenika i službenih osoba UIO BiH, u Regionalnom centru Tuzla, u Grupi za reviziju i kontrolu Sektora za poreze, iskorištavanjem službenih ovlasti i svjesnim krešenjem zakona i propisa, prilikom kontrole Zdravstvene ustanove-Specijalna bolnica Centar za srce BiH u Tuzli, izvršli nezakonit obračun indirektnih poreza i omogućili nezakonit povrat PDV-a u iznosu od oko 794.000 KM, na koje Centar za srce BiH, nije imao pravo, jer u periodu na koji se razračun odnosi, nije ni bio u sistemu PDV obveznika.

Tako je ovoj ustanovi omogućena nezakonita imovinska korist u navedenom iznosu, za koju je oštećen proračun i svi građani Bosne i Hercegovine.

Optuženi Ćamil Haračić tereti se da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, a optužene Kata Bubalović i Dragica Žugić optužene su za nesavjestan rad u službi.

Uz optužnicu, Tužiteljstvo BiH predlaže ispitivanje 13 svjedoka i vještaka, a priloženo je i više od 50 dokaznih materijala, kojima će se dokazivati krivica optuženih.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz tužiteljstva BiH.