Tri incidenta s radioaktivnim izvorima, i tri ozračene pošiljke

... BiH, ali i još tri slučaja gdje su određene pošiljke iz BiH vraćene jer je otkrivena radioaktivnost.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) registrirala je 2200 slučajeva nuklearnih i radioaktivnih materijala u svijetu pa u usporedbi s tim brojem spomenuti incidenti u BiH mogu se smatrati sporadičnim. Ipak, riječ je o iznimno opasnim materijalima, čije kretanje, odlaganje i čuvanje iziskuje golemi oprez, što i ove incidente čini i te kako ozbiljnim upozorenjem nadležnim vlastima. S druge strane, teško je i pretpostaviti koliko je neutvrđenih izvora radioaktivnog zračenja u BiH.

Godišnje izvješće

Državna regulativna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH u svom godišnjem izvješću dostavljenom Parlamentu BiH navodi i određene pojedinosti o incidentima zabilježenim u prošloj godini.

- U 2012. godini dogodila su se tri slučaja koja su okarakterizirana kao incident s radioaktivnim izvorom. U prvom slučaju otkriven je osiromašeni uran, penetrator u prikupljenom streljivu za uništavanje koji je po nalogu inspektora uklonjen i smješten u skladište radioaktivnog otpada.

U drugom slučaju otkriven je obilježivač, radij (Ra-226), izvor koji se koristi na vojnim vozilima, koji je također uklonjen i smješten u skladište radioaktivnog otpada. U trećem slučaju je prilikom otkupa otpadnog materijala otkriveno prisustvo radioaktivnih izvora i utvrđeno da se radi o radioaktivnom gromobranu s radioaktivnim izvorom koji je nakon toga uklonjen i smješten u skladište radioaktivnog otpada, navodi se u izvješću Agencije.

Tijekom prošle godine dogodila su se i tri slučaja koja se mogu dovesti u vezu s nedopuštenim prometom nuklearnog i radioaktivnog materijala. U dva slučaja se radilo o leguri aluminija koja je obogaćena radioaktivnim torijem (Th-232), a koja se koristi kao kućište motora vojnih zrakoplova.

Incidenti u Sloveniji

U oba slučaja otpad je otkriven na portal-monitorima u Sloveniji prilikom pokušaja izvoza otpadnog aluminija. Nakon toga je, sukladno međunarodnoj regulativi, kamion s opasnim metalom vraćen u BiH.

Kamion je pregledan i izvršeno je odvajanje kontaminiranih dijelova koji su nakon toga smješteni u skladište radioaktivnog otpada. U trećem slučaju radioaktivni gromobran s radioaktivnim izvorom je otkriven u Češkoj i vraćen u Bosnu i Hercegovinu i propisno uskladišten u privremenom skladištu, jer Bosna i Hercegovina nema trajna skladišta za radioaktivne materijale.

Izvor: vecernji.ba