TRGOVINSKA GORA Hrvatska odustaje od odlagališta otpada?

TRGOVINSKA GORA Hrvatska odustaje od odlagališta otpada?

Dolaskom novog Savjeta ministara BiH očekuje se da će se ponovo pokušati pronaći dogovor o izgradnji odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori kod hrvatskog grada Dvora u blizini granice s BiH.

Iako i dalje nema službenih informacija, "Nezavisnim" je u općini Dvor neslužbeno rečeno da imaju informacije da bi Vlada Hrvatske od tog projekta mogla odustati, jer se, kako su nam rekli, vode razgovori sa Slovenijom da se skladištenje otpada iz Nuklearne elektrane (NE) Krško nastavi na postojećoj lokaciji u Sloveniji.

"Do nas su došle neke informacije kako je zaključeno da bi premještanje lokacije bilo previše skupo i da je došlo do nepotrebnih političkih tenzija sa Slovenijom, koje će se na političkom nivou pokušati izgladiti. Vidjeti ćemo što će biti od toga, a stav stanovništva u općini je i dalje nepromijenjen kad je riječ o tom pitanju", rekao je sugovornik koji ove informacije nije želio iznositi službeno.

Što se tiče stanovništva u Novom Gradu na bh. strani, Miroslav Drljača, načelnik te općine, kaže da je za njih i dalje neprihvatljivo da se izlažu zdravstvenim rizicima. Očekuju, kaže, da se uključi novi Savjet ministara BiH kako bi se bilateralno pronašlo rješenje s Vladom Hrvatske.

"Imamo obećanje Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da će tu temu uzeti u prioritet. Njegova ideja nije da se ide odmah s tužbom, što smo mi predlagali, nego da se pokuša u bilateralnim razgovorima pronaći adekvatno rješenje. Imamo obećanje da će to biti jedna od tema razgovora prve naredne prilike", rekao je Drljača. Istakao je da su građani zabrinuti, posebno kad je u pitanju zdravlje djece i mlađe populacije.

"Vi znate da mi ionako imamo veliki problem s odlaskom stanovništva. Odlaze čitave obitelji, a neki su nam rekli da je jedan od argumenata za odlazak i pitanje odlaganja tog otpada. Tako da ovo pitanje za nas nije samo politička i ekološka tema, već i demografska tema koja prijeti našoj lokalnoj zajednici", rekao je on.

U Agenciji za nuklearnu sigurnost BiH u petak nismo uspjeli pronaći sugovornika. Na telefon u njihovoj sarajevskoj kancelariji nitko nam se nije javio, a do zaključenja broja "Nezavisnih novina" nismo dobili ni pisani odgovor na email koji smo poslali.

Gorjana Rosić, glasnogovornik Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kaže da je njihov stav i dalje da će Hrvatska, prema važećim međunarodnim konvencijama, prije službenog otpočinjanja projekata morati obaviti konzultacije s BiH.

"Mi smo predlagali, a i naša ministarka na tome insistira, da se formira stručni ekološki tim koji bi trebalo da izanalizira cijelu situaciju. Čekamo da vidimo s novim Savjetom ministara hoće li doći do nekog pomaka", rekla je Rosić. Dodala je da Ministarstvo predviđa kako će doći do međunarodne arbitraže ako Hrvatska ne odustane od ovog spornog projekta.

Ovom temom se nedavno bavio i njemački "Deutsche Welle", koji u autorskom tekstu podsjeća da Hrvatska sa Slovenijom nije uspjela postići dogovor o zajedničkom skladištenju nuklearnog otpada iz NE Krško, te da je i dalje najizglednija lokacija za buduće skladište bivša kasarna Čerkezovac na Trgovskoj gori u Dvoru.

"Iako još ništa formalno nije potvrđeno, ranije 2019. godine procurio je dokument u kojem stoji da se kasarna Čerkezovac prazni i daje u ruke Ministarstvu zaštite okoline, zbog čega se može zaključiti da je transformacija kasarne u skladište radioaktivnog otpada već počela", piše DW.

U odgovoru na poslaničko pitanje u Europskom parlamentu, predstavnik Europske komisije iznio je nedavno svoj stav po ovom pitanju. Kako je objasnio, sve zemlje članice su po osnivačkim aktima EU obavezne da o izgradnji i premještanju nuklearnih skladišta obavijeste Europsku komisiju, koja će donijeti procjenu o mogućim zdravstvenim rizicima u skladu s međunarodnim konvencijama.