Tražimo da se hrvatsko selo Liskovica pripoji općini Jajce i FBiH

Policijska stanica Mrkonjić Grad do dnanas nije pokrenula krivični postupak protiv razbojnika, koji su srušili i popalili Liskovicu, po treći put u 100 godina.

Svima je poznato da se razbojnik vraća na mjesto razbojstva (zločina), tko od Hrvata Liskovčana se usudi obnoviti kuću i u istoj i mirno spavati, znajući da u svakom trenutku vreba opasnost bilo danju, bilo noću. Ti razbojnici su nagrađeni za svoja nedjela mirno šetaju i smiju se prognanim Hrvatima.

Tko može garantirati da taj isti razbojnik ili više njih ili njihovi potomci neće počiniti isto nedjelo za koje neće nikome nikada odgovarati? Tko nas Hrvate iz Liskovice može zaštititi, ako civilne i vojne institucije opštine Mrkonjić Grad to nisu bile u stanju 1992. Tko može garantirati da obnovljena kuća Hrvata povratnika neće biti ponovo srušena za dan, dva, mjesec ili godinu ili pak za 10 godina.

Tražimo i obnovu sela, primjera radi u Bošnjačkom selu Vlasinju je obnova 100%, dok je u Hrvatskom selu Liskovici moguće na prste jedne ili dviju ruka moguće prebrojati broj obnovljenih kuća i objekata. Tražimo da se izdvojimo iz opštine Mrkonjić Grad i pripojimo općini Jajce, baš kao što je to učinilo susjedno Bošnjačko selo Vlasinje posije deytonskog sporazuma. Liskovica bi time ušla u Federaciju BiH i izašla iz Republike Srpske. Tražimo da se asfaltira cesta "spasa" koja je napravljena i spaja Jajce - Liskovicu - Vlasinje. Tražimo da električna energija i sva ostala infrastruktura dolazi iz Jajca, kao i kućni telefonski brojevi, pošta i sve ostalo. Tražimo da se obnovi škola u Liskovici i da se uči po hrvatskom nastavnom programu. Tražimo obnovu rimokatoličke crkve.

Od obećanja Vlade Republike Hrvatske tražimo da uloži obećani novac u adekvatnu tvornicu, gdje će se povratnici moći zaposliti. Bez zapošljenja nema ni opstanka Hrvata povratnika na tome području. Opština Mrkonjić Grad pokazala je nebrigu još u SFRJ da se Hrvati iz Liskovice nije mogao zaposliti u toj opštini, već tražiti posao dalje što je rezultiralo polaganom tihom izseljavanju. Želimo tome napraviti kraj, želimo da počinitelji razbojstva budu kažnjeni i jedinu svoju budućnost i povratku vidimo u Općini Jajce i Federaciji BiH.

Predstavnik Mjesne zajednice Liskovica u progonstvu: Ivica Furdi