Travnik: Održan skup "Ne gazite prava Hrvata srednje Bosne

Nakon skupa zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kazao je u izjavi za Fenu kako Hrvati jedini u BiH dva puta izlaze na izbore - prvi put glasaju, a onda im drugi biraju predstavnike izvršnih tijela vlasti.

"Danas je narod opet izabrao ove ljude da ih oni predstavljaju. Sretan sam da su građani prepoznali naša nastojanja i našu borbu. Mi demokratskim putem želimo doći do riješena, a jedan od načina je i ovaj skup. Ustavni sud i Ured visokog predstavnika šute, ne daju odgovore na konstantno kršenje Ustava i Poslovnika o radu Skupštine Srednjobosanske županije", kazao je Lovrinović.

Netko se mora oglasiti i kazati je li ovo što se radi u Srednjobosanskoj županiji ustavno ili nije, te ako nije da netko za to snosi odgovornost, kazao je na kraju Lovrinović.

Predsjednica srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a 1990 Slavica Josipović kazala je kako je današnji skup bio prilika da se kaže što će se činiti u budućnosti kada je riječ o položaju hrvatskog naroda.

"Hrvatski narod zabrinut je za svoj položaj kako u Srednjobosanskoj županiji tako i u FBiH, gdje je na isti način pod pokroviteljstvo SDP-a i u organizaciji SDA i drugih bošnjačkih stranaka formirana nelegalna, nelegitimna i neustavna vlada. Cilj je stranaka pod vodstvom SDP-a da prije svega promjene vlast u Srednjobosanskoj županiji, gdje su Hrvati izgubili jednakopravnost i konstitutivnost", kazala je Josipovićeva.

Ona je izrazila i zabrinutost za nastavni plan i program na hrvatskom jeziku, koji bi se, kako je kazala, preko Ministarstva obrazovanja mogao ukinuti i na taj način dovesti u pitanje opstojnost hrvatskog jezika.

Današnji skup organizirali su srednjobosanski Županijski odbor HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a suorganizatori HSSBiH, Anto Lozančić, zastupnik u županijskoj Skupštini, zatim županijska udruženja proistekla iz Domovinskog rata, Zajednica žena HDZ-a BiH "Kraljica Katarina Kosača" te Mladež HDZ-a BiH, a na skupu je bilo oko 1.000 građana.