Toplinski val očekuje BiH, temperature do 37 stupnjeva

vrućina, tropske noći, BIH, vrijeme u BIH, vrućina, vrijeme u BIH, vrućina, Elementarna nepogoda, vremenska prognoza, sindikati, Elementarna nepogoda, Split, vrućina, toplinski udar, sunce, BIH, promjena vremena, vremenska prognoza, ljeto, paklene vrućine, toplotni udar, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućine, paklene vrućine, ljeto, meteoalarm, vrućina, ljetna vrućina, vrućine, Mostar, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, BIH, ljetne temperature, temperatura, visoke temperature, zoran vakula, vremenska prognoza, upozorenje, paklene vrućine, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, toplinski val, toplinski udar, vremenska prognoza, zoran vakula
Vikend koji je iza nas donio je dosta hladnije vrijeme u odnosu na sredinu prošlog tjedna kada je nerijetko bilo i vruće. To je posljedica premještanja osjetno hladnije zračne mase sa sjeverozapada kontinenta i prolaska frontalnog poremećaja preko nas u jakoj sjeveroistočnoj/meridionalnoj visinskoj struji koje je izazvalo pad temperatura i za više od 10° te pojačan sjeverni vjetar u većem dijelu zemlje. Sljedeći dani će postajati sve topliji, a od sredine tjedna bit će ponovno mnogima i vruće, javlja N1.

Vremensku prognozu za sljedeći tjedan za N1 donosi Nedim Sladić, popularni "lovac na oluje".

Meridionalno/sjeveroistočno strujanje će se prekinuti, a glavnina nestabilnosti odmaknuti dalje na istok i jugoistok prema Crnom moru. Sa zapada kontinenta postepeno će se uspostavljati visinsko zonalno/jugozapadno strujanje pa će prostrujati veća količina toplijeg zraka iz područja zapadnog Mediterana. Izraženiji priliv topline nad Balkan očekuje se prema trenutnim izgledima numeričkih modela prema kraju tjedna kada će postajati i vrlo vruće, a izgledno je da će tako biti i za predstojeći vikend i prvi dio idućeg tjedna.

Izraženiji priliv topline izazvat će i prvi ozbiljniji toplinski val u našoj zemlji, a živa u termometru bi prema kraju tjedna i u prvim danima iduće lokalno na sjeveru i jugu naše zemlje mogla rasti i do 37°C. Kako ćemo se u prvom dijelu tjedna nalaziti u polju povišenog atmosferskog tlaka, od ponedjeljka do srijede preovladavat će stabilno i pretežito sunčano vrijeme u cijeloj zemlji, s tim da će na istoku zemlje zbog odmicanja fronte dalje na istok prvi dio ponedjeljka donijeti nešto više naoblake koja će se sredinom dana smanjivati.

Sredinom tjedna to polje povišenog zračnog tlaka će slabjeti i sa sjevera će on početi blago padati, a prema nama približavat će se oslabljena fronta koja će svojim rubnim dijelom djelovati na vrijeme u našoj zemlji. Već u srijedu navečer u najsjevernijim krajevima naše zemlje oslabljena fronta može donijeti kratkotrajnu kišu, lokalne pljuskove te grmljavinu, a nerijetko zbog zagrijane podloge tla i dodiru dvaju masa različitih karakteristika i vertikalan razvoj oblačnosti te pojavu izraženijeg grmljavinskog nevremena praćenog gradom i jakom grmljavinom.

Ta promjena će se osjetiti u središnjim i istočnim dijelovima zemlje osobito u četvrtak, kada će glavnina poslijepodnevnih nestabilnosti se očitavati u kratkotrajnim lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom, a Hercegovina, kako je to inače i običaj u ovom dijelu godine, ostaje posve suha i bez padavina.

No, i usprkos djelovanju ove fronte nad našim krajeva sredinom tjedna rijetko gdje će osjetnije zahladniti, pa će se nastaviti vruće i vrlo vruće vrijeme. Naglasak se ponovno stavlja na padavine lokalnog karaktera, tipične za ovaj dio godine, što znači da određena područja mogu dobiti veće padavine, neka manja, a neka gotovo mogu proći bez kapi kiše, a da distance između tih područja budu vrlo male.

Njenim odmicanjem ponovno će biti stabilnije, tako da će, prema trenutnim izgledima numeričkih modela, petak, subota i nedjelja i izgledno prvi dani idući tjedan protjecati u znaku pretežno sunčanog i vrlo vrućeg vremena, a tada će se mjeriti i najviše temperature od početka 2017. godine. Rijetki pljuskovi su mogući na višim nadmorskim visinama.

Temperature u većem dijelu idući tjedan kretat će se od 27 do 32°, no u vremenu između petka i ponedjeljka, taj raspon će se kretati većinom između 29 i 37°C, koliko se očekuje lokalno ponegdje na sjeveru zemlje i u Hercegovini.

I jutarnje temperature doživjet će svoj rast, pa će minimalne vrijednosti od sredine tjedna se u većem dijelu zemlje kretati od 15 do 23°C. Zbog temperatura većih od 32° vrlo vjerojatno je za očekivati od sredine tjedna proglašenje žutog meteoalarma za čitavu zemlju, a pri njenom kraju žuti za pojedine dijelove centralne, zapadne i istočne Bosne, a za Hercegovinu i sjeverni dio Bosne narandžastog stupnja upozorenja.

Promjena vremena u sklopu fronte sa sjeverozapada Europe koja bi donijela zahlađenje i pad temperature je vidljiva početkom srpnja.