Toplinski udar u BiH u punom jeku

vrućina
...će do prve polovine kolovoza, možda čak i kasnije, piše Večernji list BiH. Temperatura zraka bit će gotovo posvuda viša od 30°C. Štoviše, u većini mjesta čeka ih 35°C, a ponegdje će temperatura zraka biti i viša. Za početak narednog tjedna nas očekuje također sunčano i vruće.

Stiže toplinski val

Temperature će se kretati čak do 40 stupnjeva u pojedinim dijelovima, primjerice Hercegovini. Jači razvoj oblačnosti će u poslijepodnevnim i večernjim satima uvjetovat će lokalne pljuskove i grmljavinu koji su najizgledniji u Krajini, centralnim i zapadnim područjima Bosne i sjevernim dijelovima Hercegovine. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 37 stupnjeva, na jugu zemlje do 39 stupnjeve. Hidrometeorološki zavoda uputio je upozorenje da stiže toplinski val koji može loše djelovati na zdravlje.

Iz domova zdravlja upozoravaju kako ne treba izlaziti na sunce. Kako kažu, toplinski udar je stanje povišene tjelesne temperature koje nastaje zbog pojačane tjelesne aktivnosti u uvjetima visoke temperature i vlage zraka, kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela nisu više sposobni osloboditi višak topline u okolinu.

Najvažniji mehanizam osloboađanja viška topline je isparavanje znoja. Ako je postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati i tijelo nema načina da se riješi viška topline. Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam. Svi takvi bolesnici umiru ako im se ne pruži pomoć.

Dobro za one na godišnjem odmoru na moru, a vjerojatno teže podnošljivo onima na kopnu kojima ni sporadični pljuskovi neće donijeti osvježenje. Dapače, još veću sparinu. Ako možete, idite u planine, premda će i ondje biti prilično toplo. A na putu, posebice autocestama ovoga vikenda, imajte strpljenja, kao i dovoljno osvježavajuće tekućine.

Krenete li na odmor, pa bilo to u planine ili more, naoružajte se strpnjenjem. Računajte da bi mogli na puti izgubiti sat ili više zbog gužvi. Duge kolone vozila zabilježene su jučer na graničnim prijelazima Doljani i Ivanica gdje se na izlazu iz BiH čeka do dva sata. Na graničnim prijelazima Trebimlja-Čepikuće, Gabela Polje i Bijača na izlazu iz BiH čeka se od 40 minuta do jedan sat. Na graničnim prijelazima Neum I i Neum II na prelazak granice čeka se od 30 do 40 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Brod na ulazu u BiH čeka se do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK). Ni danas se ne očekuje ništa bolja situacija.

Zbog visokih dnevnih temperatura zraka, iz BiHAMK-a apeliraju na vozače da izbjegavaju vožnje na duže relacije tijekom dana, a ukoliko ipak putuju preporučuju da prave češće pauze. Posebice skreću pozornost svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta prije kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Apel na poslodavce

I Federalno ministarstvo rada uputilo poslodavcima preporuke zbog velikih vrućina. Sukladno Zakonu o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih prilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

"Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama", priopćili su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.