Tko su "vječni i masno" plaćeni ravnatelji u pojedinim državnim institucijama

Rukovodeće pozicije u preko 70 državnih institucija spadaju među najpoželjnija radna mjesta u Bosni i Hercegovini, piše večernji list.

Brojne beneficije

Iznos plaće, brojne beneficije i status, neki su od razloga što se na svaki natječaj za imenovanje na neku od ravnateljskih funkcija u državnim agencijama, uredima i institutima javlja na desetke kandidata. Usprkos ogromnom interesu za ove pozicije, određeni kadrovi su se uspjeli na ravnateljskim pozicijama zadržati i duže od 10 godina, odnosno i više od dva mandata. Zbog krize vlasti blokiran je izbor čelnika brojnih agencija, pa oni dosadašnji, ni krivi ni dužni, ostaju na pozicijama znatno duže nego je predviđeno.

U privremenom boravku na ravnateljskoj poziciji nekima je prošao i cijeli mandat. Najbolji primjer za to je ravnatelj Regulacijske agencije za komunikacije (RAK), Kemal Huseinović. Njegov prvi mandat istekao je prije četiri i pol godine, a odluku Vijeća RAK-a da mu povjeri još jedan mandat Vijeće ministara nikada nije potvrdilo. Ipak, to nije spriječilo nekada najbližeg suradnika Harisa Silajdžića, da do danas upravlja ovom vrlo važnom regulacijskom agencijom. ugovječnost na ravnateljskoj poziciji u državnoj službi pokazala je i Huseinovićeva sestra, Meliha Jahjaefendić, koja odrađuje drugi mandat na čelu Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

No, za razliku od Jahjaefendić, kojoj je barem legalno produžen mandat, u BiH ima još onih, poput Huseinovića, na koje se pare poreznih obveznih obveznika troše pod, blago kazano, sumnjivim okolnostima. Takav je slučaj s Dušanom Gavranom, koji je 2002. godine imenovan za prvog čovjeka državnog centra za uklanjanje mina, poznatijeg kao BH MAC. Dužina mandata nije određena, pa bi Gavran mogao ostati na poziciji do mirovine.

10 godina

Među dugovječnim dužnosnicima u državnoj administraciji je i ravnatelj Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica, čiji je prvi mandat službeno završen prije pet godina. U prilici da zaokruži 10 godina na rukovodnoj poziciji je i Dragan Podinić, ravnatelj Ureda za zakonodavstvo BiH.

Naravno, pod uvjetom da do kraja odradi drugi petogodišnji mandat na ovoj poziciji. U sličnoj je poziciji i ravnateljica Agencije za javne nabave Đinita Fočo, kojoj je Vijeće ministara nedavno obnovilo mandat. Ona je na ovoj poziciji od 2005. godine, s tim što je kratko, od početka do kraja siječnja ove godine, bila pomoćnica ravnatelja u istoj agenciji. Poznat je i slučaj Kemala Čauševića, koji je tri godine nakon isteka mandata, proveo na mjestu ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje.