TKO JE VIDI? Stižu nove novčanice od 200 KM sa malim promjenama

TKO JE VIDI? Stižu nove novčanice od 200 KM sa malim promjenama

Centralna banka Bosne i Hercegovine će od 17. kolovoza 2022. godine pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenu od 200 KM, dodatno tiskane u 2022. godini.

Novčanice navedenog apoena, izdanje 2022. godina, tiskane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Novo izdanje novčanica zamijenit će u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tijekom prethodnih godina, biti povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja, navedeno je u priopćenju banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovna obilježja novčanica tiskanih u 2022. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnog izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka '2022' kao godina tiskanja apoena i potpis guvernera CBBiH 'Senad Softić', navodi N1.

Tiskanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH.