Tko je prevarom dobio državljanstvo BiH?

bih putovnica

Naime, Ministarstvo civilnih poslova objavilo je opći poziv svim osobama koje su naturalizacijom stekle državljanstvo Bosne i Hercegovine poslije 6. travnja 1992., a prije 1. siječnja 2006. godine. Piše Dnevni list.

Privatni kanali

Sve te osobe obvezne su da u roku od godinu dana, a najkasnije do 18. rujna 2016., dostave dokumentaciju zbog provjere kako su stekli bh. državljanstvo. Kako stoji u općem pozivu, onome tko to ne učini, Ministarstvo može oduzeti državljanstvo. Prema neslužbenim i grubim procjenama, poziv se odnosi na najmanje 20.000 osoba.

Inače, ovo je prvi put da Ministarstvo civilnih poslova na ovaj način poziva naturalizirane građane BiH da se jave zbog provjere dokumentacije. Bar za sada, nema nikakvih računica koliko bi građana moglo ostati bez bh. državljanstva,ali se neslužbeno predviđa se da bi moglo raditi o nekoliko tisuća.

Od 2006. godine do sada revizijom je oduzeto oko 1200 državljanstava naturaliziranim osobama, uglavnom arapskog porijekla. Zanimljivo je da je Daytonskim sporazumom precizirano da svi inozemni dobrovoljci i vojni instruktori koji su sudjelovali u ratu, moraju najkasnije do kraja siječnja 1996. godine napustiti Bosnu i Hercegovinu. To se nije dogodilo, naprotiv, veliki broj njih pod potpuno sumnjivim okolnostima dobio je bh. državljanstvo.

Brojne prevare i mućke s dodjelom bh. državljanstva, već godinama izlaze na vidjelo, pogotovo nakon što u drugim državama budu uhićeni kriminalci kada se i otkrije da imaju bh. osobne dokumente, uključujući putovnice, iako nemaju nikakve veze s BiH. Jasno je da ih dobivaju svojim kanalima i vezama, a posebnu pažnju izazivaju otkrića da su upisani u knjige državljana BiH, iako za to nema nikakve osnove. Inače, u kriminalnim krugovima u Europi tvrdi se da bh. dokumenti imaju vrijednost samo za bježanje od zakona i da do njih nije teško doći.

Originalni dokumenti

Prema pozivu Ministarstva civilnih poslova, svi naturalizirani građani BiH dužni su dostaviti izvod iz matične knjige rođenih iz mjesta rođenja, uvjerenje o državljanstvu države u kojoj je osoba rođena odnosno porijeklu, izvod iz matične knjige rođenih iz općine u BiH u kojoj je osoba upisana, zatim uvjerenje o kretanju i prijavljenom prebivalištu, zatim sve osobne bh. dokumente koje posjeduju... Također je potrebno dostaviti i uvjerenje nadležnog organa iz mjesta i države rođenja da osoba nije osuđena za kazneno djelo...

Obvezno je i dostavljanje drugih dokaza poput onog o zaključenom braku s državljaninom BiH, uvjerenje o državljanstvu bračnog partnera i djece, dokaz o stalnom izvoru prihoda odnosno dokaz o financijskim izvorima za osobno izdržavanje, o izmirenju poreznih i drugih financijskih obveza, ugovore o prodaji nekretnina sa zemljišnoknjižnim izvadcima, potom potpisane izjave o prihvaćanju pravnog sustava i ustavnog poretka BiH...

Svi ovi dokumenti moraju biti originalni i ovjereni od strane nadležnih organa u BiH, a ne smiju biti stariji od tri, odnosno šest mjeseci.

S razlogom se očekuje da će ova provjera što je posebno važno, otkriti koliko je naturaliziranih građana došlo do državljanstva naše zemlje prevarom, lažnim informacijama, skrivanjem relevantnih činjenica i tko je sve od dužnosnika u BiH sudjelovao u mutnim poslovima.