Tko je čovjek koji ruši Hypo banku?

ŠIROKI BRIJEG – Čovjek koji se digao protiv Hypo banke je širokobriješki poduzetnik Ivan Sabljić. Rođen je 1964 u selu Bovu, općina Široki Brijeg, a s 14 godina zapošljava se u Hanburgu na utovaru željeza.

- Sa svojih 18 godina ostvarujem svoj san i odlazim u Ameriku. Od tada sam stalno na putu. Živio sam na svim kontinentima, kaže Sabljić kojeg je rat u BiH zatekao u Australiji, gdje je radio u rudnicima dijamanata.

Nakon toga se vraća u Bosnu i Hercegovinu i po završetku rata pokreće biznis. S poduzetničkim duhom u vrlo kratkom roku zarađuje prve milijune, a nemirni duh mu ne dozvoljava da se zaustavi.

Nastavlja putovati svijetom i pokreće brojne poslove, a zanimljivo je da je bio i suvlasnikom rudnika dijamanata u Austarliji.

Brzo je shvatio da ima veliki dar za organizaciju poslova ali isto tako nailazi na jedan veliki problem, naizgled nerješiv. Naime, kada projekte dovede do kraja gubi interes za taj biznis. Prodaje ga i ide dalje.

Do danas je imao pedeset uspješnih poslova i nikada nije napravio, što je jako zanimljivo, ni jedan, jedini poslovni promašaj.

- E sada se pitate zašto nemam stotine milijuna, evo ovako. U svakih od tih biznisa ulažem znanje, vrijeme i novac i kada bih trebao da zarađujem moj interes prestaje za tim biznisom i prodajem. E sad pitaju se mnogi kako sam pet godina u istom biznisu ja kažem možda se stari čovjek, treba imati sigurnost, e ali ja znam da to nije tako. U ovih pet godina pokrećem još dva biznisa u Hrvatskoj i jedan u Bosni i Hercegovini i gle ti vraga, recesija pa se ne mogu prodati, ali eto da ja skratim svoju priču. U mojoj knjizi, biografiji koju pišem i koju ću objaviti na 25 jezika, ovaj dio ću nazvati prijevare Hypo banke, kaže Sabljić.

- Plašim se da će kratko trajati, zato vas molim da se borite do kraja da ne odustajete tako lako, jer ovaj je narod dugo patio, dodao je.

Sabljić kaže da s njim i u njegovim poslovima nikad i nitko nije bio u gubitku, ali poručuje Hypo banci da će oni biti u gubitku milijardu eura te naglašava kako će tek tada narod BiH biti na dobitku, i vjerojatno će mu biti koliko toliko lakše, jer će, kako kaže, jedna prevarantska banka otići s naših prostora.

- Za sada smo natiskali sto tisuća brošura o prevarama i lažima generalnog direktora Vogta, o ispovijestima i tužnim pričama desetke prevarenih kao što sam i ja, o vašoj nelikvidnosti itd… Možda se pitate gospodine Kranerbitter odakle mi informacije, reći ću Vam, odaju mi ih Vaši suradnici, jer mnogi se ne slažu s vašom politikom u BiH. Za vas smo mi obična stoka koju tovite i gonite na klanje u Austriju, kaže Sabljić.

Najavljuje svakodnevno dijeljenje letaka ispred svih poslovnica Hypo banke u cijeloj BiH. Rekao je kako neće odustati dok Hypo banka ne ode iz BiH jer je ovo demokratska zemlja i da ih ne može nitko zaustaviti u nakanama.

- Snimilo smo emisiju koja je emitirana na televiziji Sarajevo u subotu u 17.00 sati. I drugi mediji za dobrobit ispaćenog naroda će nas pratiti, jedino oni koji su se prodali Hypo okupatoru bit će kao i prije sto godina u službi „cara“ a ne naroda, kaže Sabljić.

Za petak Sabljić najavljuje prosvjede u Sarajevu ispred svih poslovnica Hypo banke, a očekuje kako će prosvjednika biti puno više nego u Mostaru.

- Imam gostovanje i na Tuzlanskoj tv, jednosatna emisija, zamislite čak mi nude honorar, poručuje Sabljić.

Sabljić je na kraju razgovora naglasio da ga najviše vrijeđa što pojedinci i neki mediji misle da sve ovo radi za svoj interes za ostvarivanje svojih ciljeva.

Pokrenuta je i stranica o prevarama banke.