Tko gubi taj se ljuti

auto cesta Hering ŽGP Hercegovina Široki Brijeg
Tvrtke koje čine tzv. BH Konzorcij - GP Put, Euro-Asfalt, Putevi Grude, Asfaltgradnja, Hidrogradnja i ŽGP sazvale su danas tiskovnu konferenciju. povodom otvaranja ponuda za izgradnju dionice autoceste na koridoru 5-C Kakanj - Bilješevo kako bi "upozorile na neodgovarajući tretman domaćih kompanija u odnosu na inozemne prilikom određivanja uvjeta i dobijanja poslova na različitim natječajima."

"Svaka država na određeni način pretendira svoju operativu kako bi mogla nastupati na tržištu ravnopravno, pa čak i povoljnijim uvjetima u odnosu na stranu operativu“, rekao je danas na izvanredno savnanoj tiskovnoj konferenciji u ime Konzorcija Šahzudin Jahjaefendić.

Jahjaefendić je rekao kako sve tvrtke koje su sudjelovale na natječaju nemaju certifikaciju tvrtke kako bi mogle nastupati na bh. tržištu, kao i kako u raspisanom natječaju stoji kako u okruženju od oko 100 kilometara moraju imati kamenolome, betonare i asfaltne baze. „Tvrdim kako nijedna od ovih tvrtki nema to što natječaj traži“, rekao je.

Sindikati na jednoj strani

Po riječima predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Edhema Bibera ovdje se radi o maćehinskom odnosu države prema domaćim tvrtkama i daljnjem ugrožavanju položaja radnika.

U građevinskom sektoru u Federaciji BiH zaposleno je oko 25.000 radnika, uključujući i proizvođače građevinskog materijala. U gradnji ovog dijela autoceste bh. građevinska operativa vidjela je svoju prigodu za oporavak od krize.

"Tu je oko 3.000 radnika koje Konzorcij okuplja, odnosno oko 12.000 s drugim kooperantima i podizvođačima, što znači kako je 10 do 12 tisuća radnika pogođeno samo ovim projektom“, rekao je predsjednik Sindikata građevinara Šaban Kadirić.

On procjenjuje kako će se tako izgubiti deset do 15 milijuna preko doprinosa, ostat će uskraćeni fondovi MIO-a, zdravstva i zapošljavanja, a putem izravnih poreza i proračuni za nekoliko milijuna KM.

Predsjednik Gospodarske komore Županije Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo dodao je kako domaća operativa i domaće kompanije nisu u stanju kao kompanije u drugim zemljama koje prilikom raspisivaja natječaja i utvrđivanja uvjeta imaju preferencijalni status.

"U prioritetu se pokušavaju njima dodijeliti poslovi, a ne inozemnim tvrtkama, a kod nas je to suprotno i naše tvrtke ostaju bez posla. Sve se to kasnije odražava na plaće, standard, proračune, socijalna davanja...", istaknuto je na konferenciji za tisak.  

Natječaj proveden po pravilima EIB

Izvor blizak koncorciju Viadukt - Hering, rekao je Poslovnom portalu kako je natječaj proveden sukladno procedurama i pravilima Europske investicijske banke te kako je konzorcij ispunio sve uvjete. "Upuštati se u rasprave razine današnje tiskovne konferencije samo može štetiti ugledu tvrtki koje čine konzorcij. Jedini prigladan komentar je: Tko gubi taj se ljudi" naveo je izvor.

Natječaj se odnosio na jednu od ukupno četiri dionice čija će se izgradnja financirati kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvitak i Europske investicijske banke. Dionica Kakanj - Bilješevo, prema Zenici, duga je 9,5 kilometara. EIB je za njenu izgradnju odobrila kredit BiH od 45 milijuna eura.

Na natječaj se prijavilo 9 kompanija i konzorcija. Ponuda hrvatsko-hercegovačkog konzorcija Viadukt-Hering iznosila je 43,2 milijuna eura, slovenske tvrtke Primorje 46 milijuna eura, austrijske Alpine 46,7 milijuna eura, konzorcija GP Put, Euro-Asfalt, Putevi Grude, Asfaltgradnja, Hidrogradnja i ŽGP 46,9 milijuna eura, austrijskog Strabaga 62,4, a mađarskog konzorcija čak 173,5 milijuna eura.