Tko će glasovati za smjenu nezakonite federalne vlasti?

Predsjedništvo HDZ BiH, zauzelo je stav da stranke koje nisu dio većinske izborne volje Hrvata, koji su  sudjelovali u državnom prevratu u Federaciji, kojim je uspostavljena nezakonita vlast u F BiH, ne mogu biti u "hrvatskoj kvoti" u federalnoj vlasti, odnosno, biti na pozicijama koje su po Ustavu F BiH predviđene za predstavnike Hrvata. No, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavom da je stvar bošnjačkih stranaka tko će biti njihovi predstavnici u vlasti, te da se Hrvati u to neće mješati ostavio je otvorenu mogućnost da Lijanovići budu dio federalne vlasti, ali ne kao predstavnici Hrvata.

Lijanovići su SDP-u potrebni, jer im od njih ovise tri županijske vlade, a novoj parlamentarnoj većini SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. koji imaju 56 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentu F BiH da bi dosegli dvotrećinsku većinu, potrebnu za pokretanje procedure za smjenu nezakonito izabranih predsjednika i dopredsjednika F BiH Živka Budimira i Mirsada Kebe. Njih dvojica, naime, najavili su kako ne namjeravaju podnijeti ostavke, a nova parlamentarna većina ne želi ih na tim pozicijama, jer njihove stranke nisu dio parlamentarne većine. Osim toga mjesto predsjednika Federacije pod dogovoru Čovića i Lagumdžije treba zauzeti predstavnik Hrvata, najvjerojatnije kandidat HDZ BiH, kao jače stranke u hrvatskoj koaliciji.

Čim Nermin Nikšić, sljedećih dana, a moguće već danas, razriješi dužnosti federalne ministre čije bi pozicije trebali zauzeti kandidadzti SBB-a i dva HDZ-a, to razriješenje će morati potvrditi Zastupnički dom federalnog parlamenta. Za razriješenje će glasovati zastupnici SDP-a, SBB-a, dva HDZ-a i Lijanovićeve stranke, ukoliko širokobriješki mesar pristane na ponuđenu poziciju u federalnoj vlasti, što je ukpno 61 zastupnik. Nova parlamentarna većina, po svemu sudeći, računa i na potporu po jednog zastupnika A-SDA i DNZ-a, stranaka koje su koalicijski partneri SDP-a u Unskosanskom kantonu, te Dodikovog SNSD-a. No, tko su 65 i eventualno 66 zastupnik, koji bi osigurao dvotrećinsku većinu novoj koaliciji, na koje računaju Čović i Lagumdžija? Špekulira se kako bi to mogli biti neovisni zastupnici Safet Halilović i Spomenka Mičić, bivši visoki dužnosnici SBiH, koji su nedavno isključeni iz te stranke ili netko od "prebjega" iz SDA.

 Dnevnik.ba