Tijekom veljače se očekuje novo poskupljenje kruha i peciva

Točnije od lipnja prošle godine do danas kruh je skuplji za 127 posto. No tome nije kraj. Proizvođači su najavili kako bi brašno, a kao posljedica toga i kruh, moglo poskupjeti već tijekom veljače.

Predsjednik Udruge pekarskih obrtnika u FBiH potvrdio je za Nezavisne novine da će kruh još jednom poskupjeti do nove žetve kada se očekuje da bi pšenica mogla biti jeftinija. Prema njemu, proizvođači su prinuđeni svakodnevno nabavljati pšenicu koja je znatno skuplja jer su Rusija i Ukrajina zabranile izvoz, a Hrvatska i Srbija svoje zalihe čuvaju za sebe. -Svaka nova isporuka brašna je skuplja. Financijski učinak koji smo dobili poskupljenjem pekarskih proizvoda za 15 feninga je pojeden posljednjom isporukom brašna.

Sada tip 500 od 25 kilograma koji koristimo za polubijeli kruh košta 0,90 KM bez PDV-a - rekao je Meho Alić, šef marketinga Aspeka, jednog od vodećih proizvođača kruha i peciva u FBiH. Prodaja kruha i ostalih pekarskih proizvoda opala je i do 25 posto, ali ne zbog njegovog poskupljenja već zbog zimskog razdoblja u kojem građani više peku kruh.

-Zaliha pšenice je sve manja a sve je manja mogućnost da se nabavlja iz okruženja. U Mađarskoj, odakle je uvoženo 70 posto pšenice, rezerve su se male a ponuda je sve skuplja. Sada je pšenica prešla 300 eura po toni. Morat će se nabavljati mnogo skuplja prekooceanska, što znači novi porast cijena, rekao je Alija Šabanović, direktor Žitozajednice, i dodao da mlinovi više ne kupuju pšenicu po ugovoru o odgodi plaćanja, već se od njih traži avans.

Pero Zelenika / Večernji List