Tijekom peticije ''Stop majorizaciji Hrvata u BiH'' prikupljeno 142,345 potpisa

majorizacija, peticija, peticija, majorizacija
...a novinare Organizacijskog odbora za provedbu peticije, koju su od 10. do 25. veljače ove godine organizirale udruge branitelja Domovinskog rata zajedno s civilnim udrugama i organizacijama iz svih segmenata hrvatskog društva.


Na konferenciji je istaknuto kako su veliko zanimanje za potpisivanje peticije i broj prikupljenih potpisa pokazali svu ogorčenost nepovoljnom pozicijom Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali su i na najjasniji način pokazali i njegovu odlučnost da se suprotstavi daljnjem političkom marginaliziranju i ponižavanju Hrvata kao naroda.

Potpisi su se prikupljali u svim županijama i općinama BiH, a u prikupljanju Koordinaciji udruga pomagali su mladež i studenti. Tako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prikupljeno 42,582, Zapadnohercegovačkoj 22,146, Hercegbosanskoj 13,762, Srednjobosanskoj 28,437, Zeničkodobojskoj 11,708, Posavskoj 11,942, Tuzlanskoj 5203, Brčko distriku 3,668, Gradu Sarajevo 1760, Goraždu 57 i Bihaću 1080 potpisa.

Kako su istaknuli organizatori, cilj peticije bio je ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i na potrebu promjene Ustava i Izbornog zakona, a koje će dalje kroz povijest dati garanciju da će kroz Ustav i Izborni zakon Hrvati moći ostvariti svoja prava i na izborima birati svoje predstavnike

"Činjenicu da Hrvati kao najmalobrojniji i ratom prepolovljeni konstitutivni narod ni institucionalno ni stvarno nije jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, više nitko ozbiljan ni u BiH ni u međunarodnoj zajednici ne osporava.
Daytonskim mirovnim sporazumom BiH kao zemlja tri konstitutivna naroda je podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku u kojoj dominiraju Srbi i Federaciju BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci. Dakle Hrvati su već u startu dovedeni u lošiju poziciju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH, posebice Wolfganga Petricha te odredbama Izbornog zakona BiH pozicija Hrvata je dodatno, drastično pogoršana. Ovim se hrvatski narod kao konstitutivni narod obespravljuje i pretvara u nacionalnu manjinu.

Posljednji Opći izbori u BiH provedeni 3. listopada 2010. na kojima su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te nastojanja da se raznim manipulacijama pri formiranju izvršne vlasti u cijelosti izigra volja hrvatskih birača potvrđuju neravnopravnu poziciju Hrvata u BiH.

Hrvatski narod ovo obespravljivanje više ne može podnositi niti za to bilo tko ima opravdanja", kazali su organizatori peticije te istaknuli kako je "to sve razlog, a i povod zbog čega smo pokrenuli inicijativu potpisivana peticije".

Na konferenciji su istaknuti i primjeri nejednakopravnosti i majorizacije Hrvata kao posljedice nepravednih ustavnih i nametnutih rješenja u BiH, a to su, uz ostalo nemogućnost etničkog glasovanja Hrvata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, većinski način odlučivanja u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije, većinski način odlučivanja u Vladi Federacije BiH i nepostojanje pozicija zamjenika ministara, minimalna popunjenost Hrvatima najvećeg broja ministarstava kako na razini Vijeća ministara BiH tako i u ministarstvima u Vladi Federacije BiH, kao i nametanje nedemokratskog Statuta Grada Mostara koji diskriminira hrvatske građane od izbora do predstavljanja u Gradskom vijeću.

Nepravednost Izbornog zakona BiH koji izravno doprinosi institucionalnoj i stvarnoj nejednakopravnosti Hrvata u BiH oslikava se, uz ostalo, kako je istaknuto na konferenciji, kroz nemogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata u BiH zbog manje brojnosti hrvatskih glasača i zlouporabe te činjenice od bošnjačkih političkih stranaka u BiH, kroz izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer Hrvati nemaju nikakvog utjecaja na vanjsku politiku; kroz nepravedan izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH kao i izbor hrvatskih zastupnika u županijskim skupštinama bošnjačkim glasovima.

Istaknuto je kako su ovo, uz mnoge druge, samo najočitiji primjeri gdje se kroz nepravedna ustavna rješenja i Izborni zakon BiH na najgrublji način izigrava volja hrvatskog naroda i kasnijim nekorektnim i nedemokratskim političkim manipulacijama onemogućava stvarna i istinska jednakopravnost, što se nažalost provodi kroz institucije zakonodavne i izvršne vlasti u BiH na svim razinama.

"Očekujemo od svih relevantnih predstavnika međunarodne zajednice kako u BiH tako i izvan nje, ali i svih legitimnih političkih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda, da svojim djelovanjem pokažu kako uvažavaju volju hrvatskog naroda i da se zaustavi svaka daljnja majorizacija i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Tražimo da se u najkraćem mogućem roku konstituira vlast od legitimno izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i građana BiH, jer samo ovako konstituirana vlast imala bi neophodan politički kapacitet na svim razinama vlasti kako bi se mogle provesti sve nužne reforme na europskom i euroatlantskom putu BiH, za koji je opredijeljen hrvatski narod.

 

Zahvaljujemo hrvatskom narodu, ali i pripadnicima bošnjačkog i srpskog naroda kao i svim drugim građanima BiH koji su potpisali peticiju, jer su svojim potpisom potvrdili ustavnu i istinsku nejednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH, ali su time dali i punu potporu našim nastojanjima da se zaustavi daljnja majorizacija Hrvata kao konstitutivnog i državotvornog naroda u BiH", istaknuli su organizatori na konferenciji za novinare.

(Fena)