Tihić: Nećemo pristati ni na kakve razgovore o trećem entitetu, o Mostaru kao tzv. hrvatskom stolnom gradu i slično

Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, SDP BIH, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, sda, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, Sulejman Tihić, sda, Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, HDZ BiH, SNSD, SDP, HDZ 1990, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Vijeće ministara BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, SDA BIH, HDZ BiH, SDA BIH, suradnja

... razgovarali s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem o aktualnim pitanjima BIH, saopćeno je iz SDA.

Protekli izbori i implementacija izbornih rezultata bili su jedna od tema.

Naglašena je potreba što skorije uspostave nove vlade koja treba da nastavi i ubrza reformske procese u BiH na njenom putu prema punopravnom članstvu u NATO i EU.

Jučerašnja odluka Europske komisije o ukidanju viznog režima za bh. građane ocijenjena je kao važan podstrek koji će doprinijeti ubrzanju integraciji naše zemlje u euroatlantske strukture.

Tihić je ponovio stav SDA o punoj podršci ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Međutim, naglasio je, "nećemo pristati ni na kakve razgovore o trećem entitetu, o Mostaru kao tzv. hrvatskom stolnom gradu i slično".

"U Bosni i Hercegovini svi narodi i građani moraju biti ravnopravni na cijelom teritoriju države, a Mostar, kao i svaki drugi bosanskohercegovački grad, može biti samo grad svih građana Bosne i Hercegovine", rekao je.

Tihić i Kebo su s hrvatskim predsjednikom razgovarali i o procesima ponovne uspostave povjerenja među narodima u BiH i regiji.

Zajednički stav je da su vraćanje povjerenja i pravda, odnosno procesuiranje ratnih zločina, temelji budućnosti cijele regije te da nemaju aternativu, saopćeno je.

(Fena)