Tihić: Ne slažem se s procjenama o egzodusu Bošnjaka iz Mostara

Tako je na upit: Kakav će biti stav SDA oko provedbe odluke Ustavnog suda BiH o izbornim pravilima u Mostaru?, odgovorio: Nitko ne može biti protiv bilo koje odluke Ustavnog suda BiH, ali naš Glavni odbor je istaknuo da pitanje izbornih pravila u Mostaru treba rješavati kroz Izborni zakon BiH zajedno s izbornim pravilima za gradska vijeća u Sarajevu i Banjoj Luci. Ne treba niti jedan od ovih gradova biti specifičan, ali sadašnja rješenja su takva da u Sarajevu i Mostaru imamo princip popisa stanovništva kao limitirajući faktor, dok to u Banjoj Luci nije slučaj. Također, tražimo da se provedu i sve druge odluke Ustavnog suda, pa tako i ona o državljanstvu, kako 2013. godine ne bi velik broj građana izgubio državljanstvo BiH.

Vjerujete li da će odluka Ustavnog suda BiH o Mostaru biti provedena prije raspisivanja lokalnih izbora iduće godine? To je rok kako bi nova pravila mogla biti primijenjena na ovim izborima?

Sve je to toliko povezano i provedba te odluke i sastav Vijeća ministara i ukupna politička atmosfera u BiH, koja može biti više ili manje povoljna za postizanje dogovora. U ovakvoj situaciji, kakva je danas, neće biti moguće provesti tu odluku do svibnja iduće godine kada se raspisuju izbori. Ukoliko se svi okrenemo procesu dogovaranja, onda će i ta odluka biti lakše provediva.

Neki tvrde da će provedbom te odluke Ustavnog suda doći do masovnog egzodusa Bošnjaka iz Mostara i Hercegovine. Slažete li se s takvim procjenama?

U BiH, kao i obično, nema sredine. Ili je crno ili je bijelo. Ja se ne slažem s tim i smatram da svi ti koji iznose tako crne prognoze, trebaju svoju energiju usmjeriti na iznalaženje rješenja. To što ćemo tako tvrditi i ponašati se, ne vodi rješenju. Trebamo se svi truditi i raditi na postizanju kompromisa.