Tihić i Čović:Približeni stavovi lidera HDZ-a i SDA

Sulejman Tihić i Dragan Ćović
...uređenju Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, grada Mostara i Distrikta Brčko. Ovo je za „Avaz" potvrdio lider SDA kazavši da su stavovi približeni i kada je u pitanju presuda „Sejdić - Finci".

Dinamizirati pregovore

- Morat ću u skorije vrijeme imati sastanke s Fahrudinom Radončićem (SBB) i Zlatkom Lagumdžijom (SDP). Ima nekih korekcija u odnosu na ranije dogovore i prije bilo čega potrebna je njihova saglasnost na predložene modele. O detaljima ne mogu govoriti prije tih sastanaka - rekao je Tihić za "Avaz".

Ipak, bio je detaljniji kada su u pitanju dogovori o ustroju SBK i HNK.

- Princip je da ono što dobiju Hrvati u SBK, pripada Bošnjacima u HNK. Tako bismo imali i simetričnost, ali i ravnopravnost dva naroda. Tu SDA i HDZ imaju potpunu saglasnost i mislim da je stvar tehnike i procedure da se sporazum potpiše - navodi Tihić.

Lideri dvije stranke saglasni su u cijelosti i kada je u pitanju status Brčkog.

- Mi smatramo, naprimjer, da se gradonačelnik treba rotirati. U prošlom mandatu bio je Srbin, sada je Hrvat, a u narednom mandatu to mjesto pripada Bošnjacima - navodi Tihić.

Kada je Mostar u pitanju, čelnik SDA stava je da se tu mora postići saglasnost u vezi s nekoliko bitnih detalja, ne želeći otkrivati o čemu se radi.

Lider HDZ-a za „Avaz" je kazao da je bio u posjeti Tihiću prije svega kao dragom čovjeku nakon povratka s liječenja. Ali, s obzirom na to da je bio ohrabren Tihićevim oporavkom, kaže da su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji.

- Dotakli smo se svih pitanja, od suradnje SDA i HDZ-a, i kazali da ćemo već idućeg tjedna dinamizirati pregovore da bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme - kazao je Čović.

Uvid u stanje

Čović kaže da ga je Tihić informirao o tome da, čim dođe u Sarajevo, namjerava razgovarati s predsjednicima drugih stranaka u Sarajevu da bi i od njih dobio uvid u stanje. Dogovoreno je da se naredna sedmica iskoristi i za susrete u Sarajevu.

- Što se tiče presude „Sejdić-Finci", pokušat ćemo sjesti još jednom s kolegama i još jednom napraviti reviziju onoga što je dosad urađeno - rekao je Čović.

On vjeruje da će u narednom mjesecu imati definiran strateški dokument o partnerstvu HDZ-a i SDA, odnosno saradnji dvije stranke na svim nivoima vlasti.

Sa SDP-om imamo loša iskustva

Tihić je jučer u intervjuu za Anadoliju kazao i da će SDA, nakon generalnih izbora naredne godine, "morati imati najmanje jednog političkog partnera kad je u pitanju obnašanje vlasti u bošnjačkom dijelu u FBiH, odnosno na državnom nivou".

- Sa SDP-om imamo loša iskustva. Raspoloženje nije u tom pravcu, ali vidjet ćemo. Tu su Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH. Vidjet ćemo šta će biti i s Demokratskom frontom. Sve zavisi od rezultata izbora. Ne možemo reći hoćemo li biti s ovom ili onom stranom - zaključio je Tihić.

Da je Tihić učestvovao, dosad bismo se dogovorili

Čović kaže da ga je Tihić informirao i o tome da će od ponedjeljka ponovo početi normalno raditi u Sarajevu te da će krenuti sa stranačkim aktivnostima da bi svojim autoritetom doprinio „kvalitetnijem približavanju oko nekih stvari".

- Mogu se složiti s Tihićem, da je on bio nazočan svim razgovorima, a bez želje da umanjim bilo čiji značaj i kvalitet, da bi dosad to sve bilo završeno - rekao je Čović.