Teror vehabija BiH tolerira već 15 godina - do kada?

Ni njegovi pomagači u tom terorističkom aktu, koji su ga automobilom dovezli iz Gornje Maoče kod Brčkog u Sarajevo, neposredno prije napada na Veleposlanstvo također ne priznaju Sud BiH. Te činjenice nas ne iznenađuje s obzirom na već proklamirani stav vehabija da ne priznaju državu BiH i njene zakone, jer za njih vrijede samo „šerijatski zakoni".

Inače, sve je veći broj mladih pristaša vehabizma u Bosni koji ne žele uzeti osobne dokumente te zemlje jer za njih vrijede „samo šerijatski zakoni". To ih se educira na šerijatskim tečajevima, koje vode saudijski emisari, a nadležni BH organi tim se problemima pozabave dva-tri dana, dok je još vruć posljednji teroristički akt vehabijskog rukopisa, i problem se opet ugura pod tepih.

Dokumenti na čekanju
Naime, nakon vehabijskog napada na bugojansku policijsku postaju, u kojem je ubijen policajac Tarik Ljubuškić, najavljeno je i rješavanje problema neprihvaćanja osobnih dokumenata. Iako je već prošlo 15 mjeseci, saznajemo od policijskih inspektora u srednjobosanskom kantonu, još ništa konkretno nije učinjeno po tom pitanju.

Ranjenog policajca Mirsada Velića, koji je zadobio prostrijelne rane u obje noge dok je štitio Američko veleposlanstvo, ovih dana obilaze i bosanski i američki dužnosnici. On redovito ističe kako bi volio da bude posljednja meta terorista, da se na njemu sve završi.

No, mogli bismo reći da je napadima na policajce i počeo vehabijski terorizam. Još 1998. godine ubijena su eksplozivnim napravama dva policajca u Travniku, a do danas nisu otkriveni počinitelji tog gnusnog zločina. Najprije je 12. lipnja 1998. ubijen policajac povratnik Perica Bilić. Pod njegov automobil postavljena je eksplozivna naprava koju je aktivirao pokušavajući ga upaliti okretanjem ključa.

Ante Veljan stradao je mjesec i pol kasnije, 31. srpnja dok je napuštao radno mjesto u travničkoj policijskoj postaji. Na koncu smjene, u 5 sati i 55 minuta , dok je prilazio svom parkiranom automobilu, iz obližnje kante za otpatke aktivirana je eksplozivna naprava koja ga je usmrtila.
Ratari i stočari
Tada je „Slobodna" na licu mjesta, u travničkom MUP-u potražila odgovore zašto se događaju ubojstva Hrvata povratnika. Policajac Veljan je bio već sedma žrtva Hrvata povratnika.

U MUP-u, od najviših dužnosnika nam je rečeno da imaju dovoljno indicija koje upućuju da iza svega stoje vehabije predvođene njihovim glavnim šefom Sirijcem Imadom al Hussinom poznatim pod nadimkom Abu Hamza. Isti dan smo se susreli s njim u njegovu „distriktu" Donjoj Bočini u kojoj je pravio „šerijatsku državu". Kad smo mu kazali o čemu želimo razgovarati, rekao je samo: „Imate jednu minutu da napustite moj teritorij ako želite izići živi".

No, nije Abu Hamza terorizirao samo Hrvate, njegove žrtve su bili i Bošnjaci koji su se opirali pravilima njegove islamske države. O svemu tom nam je svojedobno svjedočio Mustafa Pračalić kojem je Abu Hamza vrbovao sina u svoj radikalni pokret.

Pračalić je tražio zaštitu u policijskoj postaji u Travniku, ali se redovno susretao s nedostatkom „političke volje" da se vahabijski teror obuzda. I kada su njegovoj supruzi Fikreti stavljali nož pod vrat, inzistirajući da mora nositi nikab, i kada su mu sina poslali u Saudijski komitet u Sarajevu da se prijavi za pomoć braći u Afganistanu, Pračalić nije uspio dobiti adekvatnu policijsku zaštitu.

A kada je „Slobodna" objavila reportažu iz Donje Bočine i priču Pračalića bh. državna televizija je dobila zadaću da Abu Hamzine vehabije prikaže kao dobronamjerne ratare i stočare koji uzgajaju ekološko povrće. A nalog je stigao s najmoćnije državne adrese, preciznije samog Alije Izetbegovića.
Problem vehabizma se desetljeće i pol tolerira i prikriva.

Ukoliko posljednji napad, na američku ambasadu, ne izazove adekvatnu reakciju Mirsad Velić zasigurno neće biti posljednja žrtva. Sada se vehabijski teror pokušava prebaciti u tuđe dvorište pa je Mevlid Jašarević „srbijanski terorist".

Ako bošnjački politički establišment ne donese odluku, da je krajnje vrijeme da progledaju i suoče se sa pošasti koja uništava zemlju, a ponajviše same Bošnjake, onda ćemo u perspektivi svi u regiji imati ozbiljne probleme. A ako još uvijek nisu spremni progledati, onda bi im napokon u tom trebali pomoći američki partneri.

izvor: slobodna dalmacija