Telemach nema dozvolu za 2014. godinu

telemach, telemach, RAK, dozvola, Telemach ponuda, telemach

Naime, da bi kabelski operater mogao vršiti distribuciju korisnicima i naplaćivati mjesečnu pretplatu od korisnika mora imati dozvolu za distribuciju audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, koju, kako je za Dnevni list poručeno iz RAK-a, Telemach nema.

No, bez obzira na to, navedeni kabelski operater bez problema i dalje distribuira i naplaćuje medijske usluge, što su mnogi korisnici koji su se požalili našoj redakciji okarakterizirali 'radom na crno'.

Problem strana produkcija

Iz RAK-a su pojasnili gdje je nastao problem.
- Telemachu nije produžena dozvola za 2014. godinu iz razloga što nisu riješili prava na stranu produkciju u okviru programa koje distribuiraju. Problem leži u činjenici da u Bosni i Hercegovini ne postoji kolektivna organizacija za kolektivna i srodna prava. Usprkos činjenici da zakonski okvir koji je na snazi od 2010. godine predviđa uspostavljanje kolektivne organizacije za kolektivna i srodna prava, Institut za intelektualno vlasništvo još uvijek nije dodijelio takvu dozvolu, naveli su iz RAK-a istaknuvši da ovakva situacija stvara problem i njima kao regulatoru, kao i industriji kabelskih operatera.

- Nedostatak ovakve organizacije evidentno predstavlja problem i nama kao regulatoru, ali i industriji koja ima obvezu osigurati valjane ugovore o riješenim pravima na stranu produkciju u okviru programa koje distribuiraju. Pojedinačno, korisnici dozvola su sklapali ugovore s međunarodnim organizacijama kao što je AGICOA, poručeno je iz RAK-a.

Još četiri operatera nemaju dozvolu

Osim Telemacha, i neki drugi kabelski operateri našli su se u sličnom problemu. Naime, još četiri operatera nisu dobila dozvolu za 2014. godinu, a riječ je o Dalekovodu d.o.o. Bihać, Wirac netu d.o.o. Gračanica, Telekabelu d.o.o. Zenica i BHB Cable TV-u d.o.o. Lukavac.

Iz RAK-a su naveli da je rješavanje ovog problema u proceduri te kako se konačan ishod očekuje uskoro. Također, novninari Dnevnog lista jučer su kontaktirali Telemach iz kojeg je poručeno da će se taj kabelski operater o ovom pitanju očitovati tijekom današnjeg dana.

Iz RAK-a nisu odgovorili na upit znači li ova situacija da navedeni kabelski operateri koji nemaju dozvolu praktički rade 'na crno'.