Telekom operateri spremni za uslugu prenošenja broja: Dužnici neće moći promijeniti mrežu

Telekom operateri spremni za uslugu prenošenja broja: Dužnici neće moći promijeniti mrežu
"Hrvatske telekomunikacije" (HT) Mostar izvijestile su Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) BiH da su ispunile tehničke uvjete za provođenje usluge prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji, potvrdila je jučer za dnevni avaz  Amela Odobašić, glasnogovornik RAK-a.

Ona je pojasnila da će RAK sada izvršiti sveobuhvatnu analizu, a potom odrediti i datum zvaničnog početka primjene usluge koja će građanima omogućiti da uz zadržavanje postojećeg broja telefona prelaze u mreže drugih telefonskih operatera. Nakon fiksne, usluga prenosivosti broja bit će omogućena i u mobilnoj telefoniji.

- Trenutno se analizira stanje o spremnosti u mobilnoj telefoniji. Mogućnost da koriste ovu uslugu prvo će imati postpaid korisnici, a u kasnijem stadiju primjene i prepaid korisnici - kaže Odobašić.

Prema njenim riječima, ova usluga će se naplaćivati, ali cijena prenošenja broja iz jedne u drugu mrežu ne smije biti veća od 30 KM.

Kako navodi Aida Halilović, glasnogovornik kompanije "M:tel", korisnik koji s ovim telefonskim operaterom ima sklopljen ugovor na 12 ili 24 mjeseca moći će, nakon što starta Odluka o prenosivosti broja u mobilnoj mreži, promijeniti operatera tek nakon što izmiri sve obaveze prema operateru. Jednaka pravila važe i u "BH Telecomu".

Dnevni avaz