Val vrućina koji je zahvatio regiju je vrlo opasan! Uzimajte puno tečnosti i izbjegavajte boravak na suncu

... da dugo borave na suncu tokom najtoplijeg dijela dana i da uzimaju mnogo tečnosti.

U Bosni i Herecegovini, prema prognozama meteorologa, danas se očekuju temperature i do 31 stupnjeva, a u Hrvatskoj se živa na termomoetru ovih dana penjala do najviših vrijednosti ikada izmjerenih u ovo doba godine u posljednjih gotovo pola stoljeća.

Kako prenosi portal Balkaninsight.com, makedonsko ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje zbog temperatura viših od 30 stupnjeva i visokog UV zračenja, navodeći da se očekuje da talas vrućina potraje do kraja tjedna.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da izbjegavaju boravak na suncu, nose lakšu odjeću i konzumiraju manje kaloričnu hranu i mnogo tečnosti.

Situaciju prati i makedonska komisija za klimatske promene, navodi isti izvor.

I u Srbiji je već danima temperatura oko 30 stupnjeva, a meteorolozi najavljuju da će se slično vreme zadržati do kraja sedmice.

Albanija se takođe suočava sa prvim talasom vrućina ove godine, s temperaturom koja je jučer u Tirani dostigla 31 stupanj.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su Albance da budu oprezni, jer iznenadne promene temperature mogu loše uticati na malu djecu i starije.

I Bosna i Hercegovina doživljava toplotni udar, a jučer je u Banjaluci izmjeren 31 stupanj, a u Hercegovini je izmjereno 35 stupnjeva.

Srećom, usprkos iznenadnom porastu temperature, dosad nisu zabilježeni veći zdravstveni problemi građana, izazvani vrućinom.