Taknete li mirovine, izlazimo na ulicu!

Bude li donesena ikakva odluka o smanjenju mirovina, umirovljenici će poduzeti radikalne mjere i izići na ulice u prosvjede. Ovo je zaključeno na tribini koju je organiziralo Udruženje umirovljenika Mostar, a na kojoj su se okupili čelnici umirovljeničkih udruženja s prostora cijele Federacije BiH.

Traže reformu

– Već dvadeset mjeseci koeficijent za isplatu mirovina je isti i mirovine se prividno ne smanjuju, međutim, troškovi života stalno su rasli i realna vrijednost mirovina je padala – kazao je Hamdo Mimić, predsjednik Skupštine federalnog Saveza udruga umirovljenika.

Umirovljenici su energično zatražili da se pokrene reforma mirovinskoga sustava, o kojoj se govori već dvije godine, a koju traži i Međunarodni monetarni fond.

− Mi imamo posebne primjedbe federalnoj Vladi zašto je stala reforma mirovinskog sustava i moramo tražiti način za ekonomsku stabilnost mirovinskog fonda − istaknuo je Mimić.

On je rekao da umirovljenici već imaju osnovan krizni stožer i, bude li i minimalnog smanjenja mirovina, umirovljenici će organizirati prosvjede diljem Federacije BiH. Što se tiče Hercegovačko-neretvanske županije, na tom prostoru živi 32.000 umirovljenika, od kojih 70 posto prima minimalnu mirovinu od 296 KM. Umirovljenici ističu da su socijalna i zdravstvena davanja na tom prostoru za njihovu populaciju minimalna i nezadovoljavajuća.

− U ovoj županiji umirovljenici su zakinuti što se tiče osnovne liste lijekova. Prije dvije godine donesen je zakon da sve županije na osnovnoj listi moraju imati 134 lijeka, međutim, u HNŽ-u imamo 48 lijekova. Stanje je puno bolje u svim ostalim županijama, a u ovoj se nitko ne brine za umirovljenike, koji su sve uredno zaradili, a danas ništa nemaju – rekao je Alija Tanović, predsjednik Jedinstvenoga saveza umirovljenika HNŽ-a.

S mostarskog sastanka umirovljenici su upozorili federalnu Vladu da mora redovito osiguravati sredstva za isplate beneficiranih mirovina, jer upravo je Vlada, svojim različitim uredbama, u to pravo uvela 20.000 umirovljenika. Prosječna mirovina u Federaciji BiH iznosi oko 340 KM, najniža 296 KM, a najveća 1975 KM, s tim da te najveće ima samo 50 do 60 korisnika.

slobodna dalmacija