Svjedok pokušao dati alibi Veliboru Bogdanoviću, optuženom za ratni zločin u Mostaru

... godine nije bio na mjestu počinjenja djela, javio je BIRN - Justice Report.  

Svjedok Cvitković, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tvrdi da je optuženi Bogdanović tokom maja 1993. godine bio s njim na izviđanju terena na planini Bokševica između Konjica i Jablanice te da nije mogao otići u Mostar. 


“Na izviđanju terena bili smo više od mjesec dana, ključevi od vojnog vozila bili su kod mene i da je Bogdanović išao u Mostar, ja bih to znao, a znam da nije mogao otići. Stalno smo bili zajedno na terenu, a i spavali smo u istom stanu”, rekao je Cvitković.

Državno tužilaštvo tereti Velibora Bogdanovića da je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine s pet pripadnika HVO-a došao u stan bošnjačkog para u Mostaru, gdje je silovao ženu, a njenog supruga s drugim vojnicima odveo u logor Heliodrom, gdje je ovaj proveo 30 dana.

Emil Ćorić, drugi svjedok odbrane, svjedočeći u Bogdanovićevu korist, također je rekao da je optuženi u maju 1993. godine bio na Bokševici.

“Bio sam u jedinici u kojoj su bili Bogadanović i Cvitković, ali sam ranjen 11. maja 1993. godine. U bolnici sam bio do 18. maja i još dva dana kući, nakon čega sam otišao na Heliodrom.

Tu nam je bilo sjedište jedinice i rečeno mi je da su Bogdanović, Cvitković i drugi pripadnici antiterorističke grupe ‘Baja Kraljević’ otišli na Bokševicu na izviđanje terena”, kazao je Ćorić.

On se složio s tvrdnjom tužiteljice Remzije Smailagić da ne zna da li je Bogdanović svaki dan u maju 1993. godine bio na Bokševici, kao i da je mogao doći u Mostar i ponovo se vratiti na liniju.

Svjedok Damir Rozić, nekadašnji direktor firme “Slobodna i Globus”, kazao je da je oštećena tokom 1994. godine bila zaposlena u toj firmi te zdravstveno osigurana.

“Ne znam da li je oštećena radila 1993. godine u firmi ‘Slobodna i Globus’. Ako je radila, morala je biti osigurana”, kazao je Rozić.

Prema Nadi Dalipagić, braniteljici optuženog, oštećena je u svom iskazu tvrdila da nije radila tokom 1993. i 1994. godine te da nije bila zdravstveno osigurana, zbog čega nije tražila ljekarsku pomoć nakon što je silovana.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. maj ove godine, kada će odbrana uložiti materijalne dokaze.

Fena