Svinjska gripa stiže u BiH

gripa
Iako do sada zavodi za javno zdravstvo nisu zabilježili nijedan slučaj, epidemiolozi očekuju da bi ovaj virus, kao i ranijih godina, mogao pokositi građane koji se nisu cijepili.

Mjere prevencije

- Val gripe očekuje se od prosinca do ožujka. Vrlo je bitno poduzeti mjere prevencije, odnosno cijepiti što veći broj građana - kažu epidemiolozi.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da u Federaciji svake godine od gripe oboli od deset do 15 posto stanovništva.

- Kao i u drugim zemljama, i kod nas je aktivnost gripe još niska. Prema prispjelim podacima iz nadzora, u FBiH su prijavljena 4.523 oboljenja slična gripi, ali Mikrobiološki laboratorij KCUS-a, još nije detektirao virus svinjske gripe - kazala nam je dr. Mirsada Mulaomerović, epidemiolog Zavoda FBiH.

Navela je da županijski zavodi svake godine nabave između 30.000 i 40.000 doza cjepiva za sezonsku gripu. Pojašnjava i da su prvi simptomi svinjske gripe jednaki kao i kod drugih bolesti, navodeći da su trudnice i djeca među posebno osjetljivima, kao i astmatičari i drugi kronični bolesnici. Ističe i da nije potrebno potražiti pomoć liječnika ako simptomi bolesti ostanu jednaki kao i simptomi sezonske gripe. To, međutim, nije slučaj ako odrasla osoba dobije iznenadne vrtoglavice, visoku temperaturu, bolove u prsima i abdomenu te kratkoću daha.

Iz županijskih zavoda potvrđeno nam je da su domove zdravlja opskrbili cjepivima za sezonsku gripu. Tako je Sarajevska županija nabavila za ovu sezonu 8.000 cjepiva. Do sada je, kako nam je potvrdio Arman Šarkić, glasnogovornik „Doma zdravlja Sarajevske županije", u glavnom bh. gradu cijepljeno između 5.000 i 6.000 građana.

Nije kasno

- Cjepiva smo distribuirali u svih devet domova zdravlja i ambulante obiteljske medicine. I ove godine cijepile su se većinom osobe starije od 65 godine. Stoga apeliramo na radno sposobno stanovništvo da se odazove cijepljenju, još nije kasno, jer, ako se pojavi epidemija gripe, onda se vakcinacija obustavlja - kazao je Šarkić.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji dostupno je 1.560 cjepiva, potvrdio nam je Rasim Smajkić, diplomirani sanitarni inžinjer, koji radi u Službi epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

- Prošle godine ostao nam je mali broj cjepiva, tako da se nadam da je ovaj broj cjepiva dovoljan - kaže Smajkić.

Cijepljenje traje i u Tuzlanskoj županiji, koji je, kako nam je potvrdila dr. Azra Džaferagić-Franca iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije, ove godine nabavio 5.450 doza.

- Cjepiva smo distribuirali domovima zdravlja, jednom centru za smještaj iznemoglih osoba i socijalno ugroženih, Domu umirovljenika Tuzla i klinikama - kazala je Džaferagić-Franca.

Nemaju rezervi

Za razliku od ovih županija, u Unsko-sanskoj županiji, kako nam je kazala epidemiolog Amra Hasić, sva cjepiva za gripu su potrošili.

- Mi smo na raspolaganju imali 3.000 doza i sve smo ih potrošili - kazala je Hasić, koja je istaknula da ovaj zavod više neće nabavljati cjepiva i da nemaju rezervnih doza.

Iako smo kontaktirali zavode za javno zdravstvo Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije, niko nije odgovarao na pozive, javlja Dnevni avaz.

Stanje u brojkama

- 8.000 doza nabavljeno, a utrošeno 5.000 do 6.000 u Sarajevskoj županiji
- 5.400 doza nabavljeno u Tuzlanskoj županiji
- 3.000 doza nabavljeno i sve utrošeno u USŽ
- 1.560 doza nabavljeno u HNŽ

Kako smanjiti rizik od gripe

- Izbjegavajte gužve i zatvorene prostore
- Brišite maramicom nos i usta kada kašljete ili kišete
- Perite ruke često sapunom i vodom, jer to smanjuje rizik
- Izbjegavajte bliski kontakt s bolesnim ljudima - budite udaljeni od bolesnika barem jedan metar
- Ako ste bolesni, ostanite u kući i ograničite kontakt s drugim osobama.

Izvor: Dnevni avaz