Svima na proračunu veće plaće

Svima na proračunu veće plaće
Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik Sindikata državnih službenika Samir Kurtović, povećanje plaća će uslijediti nakon usvajanja proračunu za 2019. godinu.

Poslije osam godina umanjivanja plaća državnim službenicima i namještenicima, mi smo samo vratili osnovicu koja je bila prije osam godina na jednu primjerenu razinu, kazao je Kurtović.

Osnovica za obračun plaća državnim službenicima na razini FBiH u posljednjih osam godina je iznosila 315 KM. Za sljedeću godinu dogovorena je osnovica u iznosu od 330 KM.

Osnovica je trebala iznositi 346 KM. S obzirom na to da je u prethodnom periodu znatan broj državnih službenika otišao u mirovinu, proračunska stavka po pitanju plaća i naknada ostaje ista. Neće doći do povećanja proračuna za naše plaće, jer je smanjen broj državnih službenika, tako da su se stvorili uvjeti za povećanje od pet posto, naglašava Kurtović.

Tako će plaća biti povećana zaposlenima u sudskoj policiji, FUP-u, radnicima u Kazneno-popravnim zavodima, odnosno svima onima koji su na proračunu Federacije BiH, pa i samom premijeru, ministrima i zastupnicima u Parlamentu.

Parlamentarcima bi ovim dogovorom Vlade FBiH i Sindikata plaća trebala biti veća za 120 KM, ministrima za 140 KM, a premijeru FBiH za 150 KM.

Zakon o plaćama je precizirao tko točno ulazi u sustav. Mi se kao sindikat borimo za bolji status i položaj državnih službenika i namještenika. Ja ne znam hoće li ministri, premijer i parlamentarci prihvatiti povećanje plaće od pet posto ili će se odreći. Ipak, želim reći da postoje enormne razlike. Pa jedan načelnik općine u Sarajevu ima za 700-800 KM veću plaću nego premijer FBiH, mislim da to nije primjereno. Ali zakon je to dozvolio, jer sve zavisi od razine do razine. Ovo povećanje će izravno utjecati i na umirovljenike jer će se puniti proračunski fond za mirovine, a moguće je i povećanje mirovina, smatra Kurtović.

Planirano je da povećanje plaća stupi na snagu od 1. siječnja 2019. ukoliko se do tada usvoji proračun. Za vrijeme privremenog financiranja plaće se neće povećavati.