Svečanom misom u Drvaru obilježen Dan medija u BiH

Svečana misa, drvar, Svjetski dan društvenih komunikacija

Svečanom misom u nedjelju je u liturgijskom prostoru u župi Banjolučke biskupije sv. Josipa u Drvaru obilježen 53. Svjetski dan društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini.

 Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz koncelebraciju šestorice svećenika.

 U prigodnoj propovijedi, biskup Vukšić podsjetio je kako već dulje od pola stoljeća svake godine rimski biskupi, u povodu Svjetskoga dana društvenih komunikacija, posebnom porukom izravno se obraćaju cijeloj Katoličkoj crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, a neizravno također cijelomu svijetu i svim ljudima.

 "Molimo za izgradnju zdravoga zajedništva, učvršćivanje pravednoga mira, za povećanje suradnje, širenje dobrote i jačanje povjerenja među ljudima, narodima, državama, crkvama i vjerskim zajednicama. I da te naše nakane, koje su nas okupile u molitvi, djelatnici sredstava društvenih komunikacija preuzmu kao svoju časnu zadaću te ovim moćnim sredstvima i svojim umom, s Božjim blagoslovom i uz našu stvarnu pomoć, pomognu pretočiti plemenite nakane u sretnu svakodnevicu ljudskoga roda. Posebice molimo za poštivanje osobnih i kolektivnih ljudskih prava, sreću, blagostanje, slogu, sklad, napredak, povjerenje i pravedan mir u BiH", poručio je biskup Vukšić.

 Naglasio je kako slika mreže kao prispodoba doziva u pamet i ljudsku zajednicu koja je, kao i mreža, to snažnija što su njezini pojedini dijelovi čvršće međusobno povezani na način povjerenja, suradnje, ostvarenja zajedničkih ciljeva i solidarnosti. Međutim, po njegovim riječima, zajednica koja se uspostavlja na društvenim mrežama nije isto što i prava ljudska zajednica, jer internetska povezanost ne može na pravi način zadovoljiti čovjekove potrebe na planu odnosa.

 "Tako je poznata opasna pojava pojedinaca, koji kažu da imaju na stotine 'prijatelja' s kojima su u vezi, a istovremeno su postali društveni 'pustinjaci', izolirali se od ljudi, jer ih je mreža zarobila i odvela u stanje samoizolacije od stvarnoga svijeta i pravih prijatelja", kazao je biskup Vukušić koji je u propovijedi upozorio i na problem katolika u Drvaru koji su prisiljeni okupljati se na molitvu u iznajmljenom podrumu.

 Prisutnima se obratio i župnik don Davor Klečina koji je izrazio radost što je Vijeće za medije BK BiH odlučilo ove godine obilježiti Dan medija upravo u Drvaru, u molitvenom zajedništvu s njihovom župnom zajednicom.

 "Iz Drvara zadnjih godina putem medija u svijet odlaze uglavnom loše vijesti - o vrlo teškom životu svih ljudi u jednoj od najsiromašnijih općina u BiH, o pomanjkanju perspektive za mlade što za posljedicu ima njihov odlazak iz ove sredine, o teretu prošlosti (bliže i dalje) kojeg svi mi osjećamo u sadašnjosti, o političkim zavrzlamama i ono što nas katolike najviše boli - o gaženju jednog od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu ispovijedanje vjere", kazao je župnik Klečina.

 Pojasnio je da "unatoč deklarativnom postojanju slobode vjere u BiH i unatoč državnom zakonu o položaju crkava i vjerskih zajednica koji jamči to pravo svim građanima i vjerskim zajednicama, Katoličkoj crkvi u Drvaru (župi Drvar) lokalna vlast u - iz čisto ideoloških razloga - već više od 20 godina osporava izgradnju vlastitih bogoštovnih objekata, odnosno župne crkve i pastoralnog centra".

 "Ako tome dodamo da katolici u Drvaru nemaju ni svoga groblja gdje bi pokapali svoje mrtve, jasno nam je da je na djelu brutalno gaženje prava jedne vjerske zajednice (u ovom slučaju Katoličke crkve) što je u ovom trenutku presedan ne samo u cijeloj BiH, nego, rekao bih i šire, u regiji, pa i u cijeloj Europi", kazao je župnik Klečina.

 On je naglasio da pored toga što nikako ne mogu razumjeti takav stav lokalnih vlasti u Drvaru, još više ih pogađa potpuna nezainteresiranost i pasivnost svih razina vlasti hrvatskog naroda u BiH da se ovaj problem riješi.

 "Zato je ovogodišnji odabir Drvara kao mjesta gdje će se obilježiti Dan medija jasna poruka BK BiH da Crkva u BiH nije zaboravila župu Drvar i njezine probleme. Čvrsto vjerujemo da će danas, putem medija, iz Drvara biti poslana poruka mira i zajedništva, ali i poziv svima na izgradnju društva u kojem će se poštivati Bog i čovjek sa svim svojim pravima", naglasio je župnik Klečina, javila je KTA.