Svečano otvaranje EUFOR-ove vojne vježbe “Brzi odgovor 2019”

eufor, butmir, vježba

U poslijepodnevim satima u nedjelju, 6. listopada, u bazi Butmir u Sarajevu održana je
svečanost povodom otvaranja vježbe “Brzi odgovor”. Vježba “Brzi odgovor” je redovita godišnja vježba kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio pričuvnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke spremnosti. To je velika vježba kojom se demonstrira odlučnost i posvećenost EU Bosni i Hercegovini.

Zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak se tijekom svečanog otvaranja obratio vojnicima koji sudjeluju u vježbi sljedećim riječima: “EUFOR održava ograničenu vojnu nazočnost u BiH, ali ima sposobnost da brzo poveća svoje brojno stanje i snagu i reagira na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom оzračju. Vježbama “Brzi odgovor” provjeravaju se mehanizmi za brzо aktiviranje naših pričuvnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših pričuvnih snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva i Austrije pokazuje da to funkcionira.”

General-bojnik Trischak je također pohvalio izvrsne odnose EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH, organima za provedbu zakona u BiH i nadležnim ministarstvima, zahvalivši se vlastima na razini države i RS i FBiH na suradnji sa EUFOR-om tijekom procesa planiranja.

Svečanosti su nazočili predstavnici institucija na državnoj razini i veleposlanstava, kao i visoko- rangirani predstavnici Oružanih snaga BiH i organa za provedbu zakona.

Pripadnici EUFOR-ovih pričuvnih snaga, koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva i KFOR-a, postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR ove Višenacionalne bojne prije nego što će krenuti na lokacije na kojima će se od 7. do 11. listopada održati vježba u cijeloj BiH.

EUFOR-ova operacija Althea trenutačno u svom sastavu ima vojnike iz 20 zemalja. Njegova primarna uloga je da podrži nastojanja BiH da održi sigurno i stabilno ozračje i istodobno pruži potporu sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.