Sve za Lijana, Lijan za sve

Lijanovići će, prema tome, najbolje dokazati kako je BiH kao država nemoguća i kako će na kraju, ukoliko se ne dogodi suštinska promjena cijelog koncepta BiH kao države, ona propasti.

Autor: Slaven Raguž / Dnevno.ba

Ono što ne uspijeva Miloradu Dodiku i svima onima koji po medijskoj definiciji žele propast ove BiH, vrlo vjerojatno će uspjeti Jerki Lijanoviću. S toga taj čovjek treba našu punu podršku ovih dana.

Predsjednik Uprave Razvojne banke direktno je i poimence optužio određene osobe, između ostalih i Jerku Lijanovića, kako su mu prijetili i uvjetovali kome i u kojem iznosu isplaćivati kredite mimo pravno reguliranih kriterija. U normalnoj državi bi nakon tako teških optužbi, koje se izmjenjuju ima par mjeseci, netko morao u zatvor ili u najmanju ruku odstupiti s funkcije. Kod nas je Džaferović i dalje na čelu Razvojne banke, a Lijanović i ekipa i dalje sjede u ilegalnoj vladi. Budući da navodno postoje snimke koje potvrđuju Džaferovićeve tvrdnje, to je još jedan u nizu kriminalnih djela na koja su nas eksponenti ove feudalne obitelji već navikli.

Narodna stranka radom za boljitak je jedina politička stranka osuđena (ne optužena) za terorizam, stranka kojoj je i Transparency International dokazao pranje novca putem kampanje „Kupuj domaće", stranka kojoj je dokazana kupovina glasova i izborne malverzacije i koja je sudski osuđena za to, stranka o kojoj je objavljeno još masa i masa dokumenata koji dokazuju netransparentno trošenje namjenskih sredstava te koja za vratom ima još više krivičnih prijava za utaju poreza itd itd. Unatoč svemu, ta stranka još uvijek jaše. Ne samo da jaše, nego evo i diktira!

Politički pokrovitelji Lijanovića od samih početaka njihovog političkog angažmana su bili najviši politički i diplomatski eksponenti međunarodne zajednice. Kao idejni tvorac spominje se nekadašnji američki diplomat Thomas Miller, koji je uz naknadnu pomoć Wolfganga Petricha omogućio izlazak na političku pozornicu i daljnju političku egzistenciju ovih feudalaca i prevaranata. Razni Milleri i Petrichi se mijenjaju, Lijanovići su konstanta koja ostaje. Danas ih politički sponzoriraju Valentin Inzko i Patrick Moon.

Kao svojevrsni flaster prilijepili su ih SDP-u i SDA-u kada se formirala ilegalna platformaška vlada, računajući da će ih kao fikuse moći kontrolirati. Očigledno ih nisu dovoljno dobro poznavali. Svojedobno je i HDZ BiH, koji je i stvorio Lijanoviće kao subjekt, radio s njima financijske malverzacije također računajući da će oni „fikusirati", što je u namještenom političkom procesu rezultiralo zatvaranjem Dragana Čovića. Sud je tada presudio da su Lijanovići dobili protupravno 1,9 milijuna KM budžetskog novca, ali su ostali na slobodi, dok je Čović osuđen na zatvor zato što nije ukinuo nekakvu uredbu koju on nije ni donosio, a po kojoj su oni ovaj novac protupravno izvukli za sebe.

Na isti način je Lagumdžija, kad je stvarao Platformu, računao da će uspjeti kontrolirati Lijanoviće. Dat će im par milijuna KM da se zadovolje, a ovi će dizati ruku za njih. Ne zna Zlaja da nije glad problem, nego sitost. Lako je gladna najest, hajde sitog najedi? Jerko je u prvoj godini povećao poticaje i podijelio svojima, za što postoji sudska presuda, te odradio kampanju „Kupuj domaće" preko koje je oprao novce za sebe, a ove godine još više povećao poticaje koje planira podijeliti svojima. Zajedno sa SDA je protupravno (kao „general" civilne zaštite) trošio namjenski novac za zaštitu i spašavanje. Shvativši da se stvar pretvara u onu neku stvar, Nermin je pokrenuo aktivnosti razvaljivanja vlade, rekavši da je on više neće sazivati u ovom sazivu. Ali to junaka naše priče ne sprječava: on mijenja poslovnik vlade, samog sebe proglašava praktično premijerom i sasvim neometano nastavlja rad krnje federalne vlade unatoč negativnom mišljenju svih mogućih sudskih instanci i subjekata.

Zadnja u nizu odluka je imenovanje Upravnog odbora „OdRaza" nekakve fondacije za održivi razvoj kreirane od strane federalne vlade u službi stranačke raspodjele državnih poticaja u iznosu od stotinjak milijuna KM. Džaba Nermin pisao Svjetskoj banci, koja to sve financira, da obustavi sve. Jerko ide po svom, imenuje svoje ljude, protokolira odluke kao da je on premijer. I nitko ništa. Vidio Nermin koliko je sati, ne pali to što je otišao i rekao da neće sazivati vladu, pa reče kako će se ipak SDP-ovi ministri vratiti u vladu, ali će tobože oni sudjelovati na vanrednim sjednicama, ne na redovitim. Shvatio Nermin da je đavo odnio šalu i da će, ako ikada uistinu zaživi pravna država u BiH, zajedno sa Lijanovićima svi članovi ove ilegalne federalne vlade vrlo vjerojatno iza rešetaka.

Dogodine su izbori za EU parlament, što znači da će se cijela garnitura petparačkih dužnosnika međunarodne zajednice koji pokrivaju i politički sponzoriraju sav ovaj kriminal promijeniti. Nitko ne zna tko će nakon ovih doći, zato se mora djelovati čim prije. Ovakav cirkus u ovoj ilegalnoj federalnoj vladi dovest će do toga da će propasti svi aranžmani sa MMFom, pa će se neradnici i paraziti koji sebe nazivaju ministrima suočavati sa socijalnim nemirima do sad neviđenih razmjera, a do toga će doći sigurno.

Tada će cijenu pakta sa Lijanovićima platiti i SDA, koja ih je trenutno stavila na prvu liniju federalne bojišnice. Stoga ako ima imalo zdravog razuma i pameti kod političkih vođa Hrvata u BiH, treba pustiti ovu i ovakvu federalnu vladu da nastavi kao i do sada, bez pozivanja na bilo kakve „rekonstrukcije". Kao gledatelj u kinu pratiti što se događa, a preko federalnog parlamenta zabijati sve moguće kajle.

Lijanovići će prije ili kasnije doći na naplatu ne samo SDP-u i SDA-u nego i ovoj licemjernoj međunarodnoj zajednici koja dopušta i potencira sav njihov kriminal. Lijanovići će, prema tome, najbolje dokazati kako je BiH kao država nemoguća i kako će na kraju, ukoliko se ne dogodi suštinska promjena cijelog koncepta BiH kao države, ona propasti. Dok Dodik i likovi poput njega samo pričaju o propasti BiH kao države kakva je sada, a svakim danom na račun iste postaju sve bogatiji, Lijanovići konkretno djeluju na polju propasti ovakve pseudo građanske BiH i Federacije kao bošnjačkog feuda. Kad padnu Lijanovići, sa sobom će povući sve svoje federalne partnere. Stoga kao nikada ranije, Lijanovićima treba naša podrška da nastave sa svojim dosadašnjim radom i navikama.