Sve više benzinski crpki, za tri godine otvoreno 60 novih - evo kojih ima najviše

Sve više benzinski crpki, za tri godine otvoreno 60 novih - evo kojih ima najviše

Broj benzinskih crpki je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i pol godine na putevima većeg bh. entiteta otvorilo ih se 60 novih.  Najviše benzinskih crpki ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH.

U odnosu na proteklo razdoblje broj crpki pod ovim brendom smanjen je za tri.  Holdina, tvrtka-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih crpki i njihov broj povećao se za posljednjih tri i pol godine za 10.

Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska kompanija tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata. Kompanija koja u posljednje vrijeme ima najveći rast, tešanjska HIFA grupacija, pretekla je Holdinu po broju crpki.

HIFA pod svojim brendovima HIFA Petrol i HIFA OIL ima ukupno 52 crpke širom Federacije BiH. Prije tri i pol godine bilo je ih 29.  U uzletu je i kompanija TI Oil Bila koja ima 40 benzinskih crpki, od čega najviše u Srednjebosanskoj županiji i Hercegovini. 

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 31 benzinsku crpku i takođe je prisutna u značajnom dijelu FBiH. Bitan igrač je i G-Petrol, koji je svojevremeno preuzeo OMV-ove objekte i ima 21 pumpnu crpku od čega pet u Sarajevu. 

Kompanija Čavkunović, koja je orijentirana na područje Unsko-sanske županije, ima 12 benzinskih crpki, a Nestro Petrol, koji je prije nekoliko godina ostvario prodor na tržište Federaciji BiH, posjeduje 10 stanica, ali je u posljednje vrijeme zaustavio širenje. 

Kompanija Belamionix ima devet stanica, od kojih se većina nalazi u Tuzlanskoj županiji.  Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet crpki, a također veliki je broj i onih koji imaju po dvije stanice ili samo jednu.