Sve ih je više na nogostupima, a zakon ih ne poznaje

električni romobili, BIH

Električni romobili smatraju se idealnim prijevoznim sredstvom za izbjegavanje gužvi u prometu. Njihova uporaba se zagovara i zbog određenog doprinosa zaštiti životne sredine.

Građani ih, stoga, sve više kupuju, a upravo zato što su sve prisutniji na ulici, zemlje u Europi su ih, prije svega, kategorizirale te odredile neka pravila ponašanja u prometu – piše Avaz.ba.

No, ne i u Bosni i Hercegovini, gdje se dalje od inicijative, i to nevladinog sektora, nije otišlo. U BiH još nije zabranjeno romobilom brzinom od 30 na sat upasti među pješake.

– Za sada ova vozila nemaju kategorizaciju i ne možemo reći ni što su ta vozila – kažu iz Udruge inženjera prometa i veza BiH, koje je i predložilo da se električni romobili uvedu u zakon, jer su sve prisutniji u BiH i taj trend će se nastaviti.

Navode kako u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama BiH upotreba električnih romobila nije definirana, ali da se, prema mišljenju prometnih stručnjaka, mogu svrstati pod kategoriju mopeda. Ako bi se svrstali u tu kategoriju, vozači bi bili dužni koristiti biciklističku stazu ukoliko ona postoji, a morali bi biti i stariji od 14 godina i trebali bi potvrdu nadležne policije o poznavanju propisa o sigurnosti prometa.

– Uistinu postoji potreba da se električni romobili uvedu u zakon, da se zna u što spadaju, kuda se mogu kretati, koja je oprema potrebna onome tko ih vozi, da li je to kaciga, prsluk. A i onima koji ih koriste, bit će drago da se to uradi – kazao je Osman Lindov, stručnjak iz oblasti prometa.

Koliko točno romobila postoji u BiH, ne znaju ni u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, jer je u pitanju novija roba i nije je jednostavno tarifirati, što govori i koliko je potrebno da električni romobili budu definirani.

Od UNO-a je Avaz dobio podatke o uvozu mopeda, bicikala i sličnih vozila s pomoćnim motorom, ali ne u količini nego u kilogramima. No, i iz tog podatka je vidljivo kako je uvoz električnih vozila, uključujući romobile, pet puta veći u ovoj nego u prošloj godini, što govori o njihovoj sve većoj popularnosti.

Mogu se naći preko PIK-a za 890 KM, na web-shopovima ih nude i za 800 KM na rate, ali ih ima i za 5.200 maraka.

Hrvatska: Svrstan među pješake

U Hrvatskoj za vožnju romobila nije potrebno imati vozačku dozvolu, kacigu, ni reflektirajući prsluk. Mediji su u travnju izvijestili kako ga je Ustavni sud u Hrvatskoj odlučio svrstati među pješake, što znači da se može voziti po nogostupu.