Sve glasniji pozivi da se BiH uredi kao konfederacija, slijedi krimski scenarij?

tenk Krim
tenk Krim
... Balkanu, piše Huffington Post.

Kovač se na početku teksta osvrće na slabašne reakcije međunarodne zajednice nakon što je Rusija aneksirala Krim, te naglašava da je Balkan jedna od regija koja može proći kroz slične turbulencije. "Međunarodnu zajednicu bi moglo zabrinuti što je jedan od rijetkih političara koji je Putinu čestitao aneksiju Krima bio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Od tada, ovaj političar aplaudira Putinu, a izgleda da dobiva i neke povratne signale", piše Kovač. On nadalje ističe da je Dodik uspio blokirati bh. podršku Rezoluciji UN-a o Ukrajini.

Zatim se Kovač osvrće i na odnose BiH i Srbije gdje napominje da je Srbija do sada formalno poštovala i priznavala suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali da je u praksi pokušavala u BiH nadoknaditi ono što je izgubila na Kosovu.

Kovač ističe da se u 2014. obilježava i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, što je, prema njegovom mišljenju "prilika da se iznova ispita uloga Srbije".

"Ohrabren događanjima u Ukrajini i slabom reakcijom zapadnih sila, Dodik sada otvoreno poziva da se BiH uredi kao konfederacija tri države, a ako taj prijedlog ne prođe on je zaprijetio referendumom o odcjepljenju", napisao je Kovač.