Svako četvrto dijete izloženo je pozivima i uznemiravanju nepoznatih osoba na internet platformi

sigurnost djece na internetu

Povodom nedavnog obavještenja Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade Županije Sarajevo o pojavi trenda samoozljeđivanja učenika koji je prisutan na društvenim mrežama,

Centar za sigurni internet u BiH poziva sva nadležna ministarstva obrazovanja i prosvjete da zajedno kreiramo niz informativnih, edukativnih kampanja nudeći sve svoje profesionalne resurse, piše večernji.

Digitalizacijom svakodnevnog života, osobito mladih ljudi došlo je do pojave brojnih opasnosti koje mi u Centru za sigurni internet nastojimo prepoznati i prevenirati, umanjiti i sanirati kroz edukacije o načinima zaštite na internetu i u digitalnom okruženju uopće, te uspostaviti i učiniti dostupnim mehanizme koji omogućavaju prijavu neprimjerenih sadržaja na internetu.

Prema istraživanju obavljenom 2016. godine o zloupotrebi i nasilju nad djecom u digitalnom okruženju, svako četvrto dijete izloženo je pozivima i uznemiravanju nepoznatih osoba na internet platformi, a svako deseto dijete bi se pristalo sastati s takvom osobom.

Ova statistika dokaz je da je u Bosni i Hercegovini nužna umrežena suradnja na više instanci kako bi se istovremeno radilo na edukaciji, ali i adekvatnoj zaštiti žrtava nasilja.

Ovom prilikom pozivamo djecu i roditelje da posredstvom besplatne savjetodavne linije 080022323 potraže stručnu pomoć na koji način se zaštiti na internet, te pomoć ako su bili izloženi nasilju.

Putem sos linije na www.sigurnodijete.ba pozivamo djecu, roditelje, nastavnike i građane BiH da prijave sav neprimjereni sadržaj i zlostavljanje, a sve u cilju zaštite najranjivije populacije u Bosni i Hercegovini - djece.